Кремль може повторити в Україні грузинський сценарій – Financial Times
Категорія
Політика
Дата публікації

Кремль може повторити в Україні грузинський сценарій – Financial Times

Кремль може повторити в Україні грузинський сценарій – Financial Times
Джерело:  online.ua

Нинішня ситуація з концентрацією російських сил на українському кордоні та небажанням російських дипломатів про перемовини з колегами з Німеччини та Франції нагадують ситуацію в Грузії напередодні війни 2008 року. Таку думку висловив Метью Брайза, експомічник Держсекретаря США з євразійських справ, який займався питаннями врегулювання конфліктів у Нагірному Карабаху, Абхазії та Південній Осетії.

Джерело: Financial Times

Зокрема йдеться про відмову російського МЗС зустрітися з колегами з Німеччини та Франції. Це дуже нагадує аналогічні відмови Кремля від переговорів влітку 2008 року. Тим самим Москва "купила собі час, щоб фіналізувати план вторгнення у Грузію", який за кілька тижнів став реальністю.

“Влітку 2008 року, коли відносини між Грузією та Росією вже були напружені, а російські бойові сили були розгорнуті у масових військових навчаннях прямо біля кордону з Грузією, мій російський колега повідомив мені, що ні він, ні його колеги не будуть готові зустрітися з представниками Німеччини, Франції чи Великобританії. Це підірвало посередницький процес за участю ООН, який ми вели, щоб розрядити напруженість між двома країнами” – провів паралелі із нинішньою ситуацією Брайза.

РФ відмовилася від зустрічі глав МЗС у "нормандському форматі"

Нагадаємо, РФ відмовилася від зустрічі глав МЗС у "нормандському форматі", яку запропонував провести 11 листопада в Парижі глава французького зовнішньополітичного відомства Жан-Ів Ле Дріан. Про це Сергій Лавров повідомив у понеділок, 8 листопада.

 Зараз, можливо, історія повторюється, - попереджає експосол. Також він переконаний, що повноцінна війна проти Росії не тільки стане трагедією для України, але й спричинить найсерйознішу безпекову кризу для східних країн-членів НАТО.

Потенційна загроза країнам "східного флангу" НАТО може поставити альянс перед "жорстоким вибором" - або виконувати свої зобов'язання щодо колективної оборони, або ризикувати наразитися на воєнний конфлікт із Росією, вважає Брайза.

Читайте також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?