Кремль намагається погіршити відносини між Україною та ЄС — звіт ISW
Категорія
Політика
Дата публікації

Кремль намагається погіршити відносини між Україною та ЄС — звіт ISW

Кремль намагається погіршити відносини між Україною та ЄС — звіт ISW
Джерело:  online.ua

За інформацією аналітиків з Інституту вивчення війни (ISW), після виходу із зернової угоди Кремль почав завдавати масованих ракетних ударів по портовій інфраструктурі України, намагаючись завадити експорту зерна та погіршити відносини між Україною та країнами ЄС.

Джерело: звіт ISW

Що відомо про підступні спроби Кремля вплинути на відносини між Україною та ЄС  

За словами високопосадовців ЄС, Євросоюз прагне збільшити обсяги експорту українського зерна за допомогою будівництва інфраструктури автомобільних та залізничних перевезень з метою компенсувати відмову Кремля від подовження термінів зернової угоди.

П'ять країн Центральної Європи – Польща, Угорщина, Румунія, Словаччина та Болгарія – закликали ЄС продовжити заборону імпорту зерна з України як мінімум до кінця року

Прем’єр-міністр Польщі Матеуш Моравецький також заявив, що Польща збереже свою заборону на експорт українського зерна з 15 вересня, навіть якщо ЄС не погодиться на це.

Прем'єр-міністр України Денис Шмигаль засудив рішення Польщі про продовження заборони та додав, що це недружній та популістський крок, який серйозно вплине на глобальну продовольчу безпеку та економіку України.

Експорт через Польщу та інші країни ЄС, які межують з Україною, раніше викликав опір місцевих фермерів після скасування квоти на експорт продуктів харчування з України.

Висновки аналітиків ISW 

Кремль намагається використати зернову угоду як один з останніх важелів впливу на країни Заходу.

Кремль регулярно вдається до ескалаційної риторики щодо підтримки Заходом України, намагаючись вплинути на його поведінку.

Незрозуміло, якою мірою російські сили мають намір завдавати ударів по цивільних суднах у Чорному морі, хоча Кремль, ймовірно, вважає, що ця заява матиме стримуючий ефект на морську активність у Чорному морі і створить умови, що нагадуватимуть повну блокаду українських портів на початку повномасштабного вторгнення".

Читайте також: 

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?