Кремль намагається розхитати політичну ситуацію у Боснії та Герцеговині
Категорія
Політика
Дата публікації

Кремль намагається розхитати політичну ситуацію у Боснії та Герцеговині

Кремль намагається розхитати політичну ситуацію у Боснії та Герцеговині
Джерело:  online.ua

Команда російського диктатора Володимира Путіна наразі робить усе можливе, щоб розхитати політичну ситуацію в Боснії та Герцеговині. З цією метою вона використовує своїх агентів в уряді Сербії.

Джерело: "РусМонитор" з посиланням на свої джерела у розвідспільноті

Як РФ намагається вплинути на політичну ситуацію у Боснії та Герцеговині

Згідно з даними журналістів, у травні 2023 року голова Ради безпеки РФ Микола Патрушев та заступник голови Ради безпеки Росії Дмитро Медведєв провели зустріч з групою сербських політиків.

Її учасниками зокрема стали президент Республіки Сербія Мілорад Додік та директор БИА Олександр Вулін.

Під час зустрічі вони активно обговорювали конкретні дії для розхитування політичної ситуації в Боснії та Герцеговині, а також поширення там сепаратистських настроїв.

Зокрема, Додік отримав завдання організувати хвилю "протестів", які мають призвести до висловлення недовіри уряду БіГ. Своєю чергою Вулін повинен розв'язати питання щодо постачання у РФ дефіцитних боєприпасів зі складів, що залишилися на території Сербії ще з радянських часів. Для організації цієї угоди Вулін залучає свого "протеже" – так званого "сербського барона збройового" Слободана Тешіча.

Що відомо про Слободана Тешіча

Що важливо розуміти, "імперія" Тешіча побудована на п'яти компаніях, які займаються продажем зброї у різних куточках світу, зокрема й зонах великих конфліктів та в підсанкційних країнах:

  • Vectura, Partizan Tech OOD,

  • Техноглобальні системи OOD, Charso

  • Limited, Grawit Limited.

Не можна також не згадати про те, що компанія Vectura ще 5 років тому отримала контракт на постачання зброї радянських зразків зі складів Сербії до Вірменії.

В результаті виконання контракту частина зброї опинилася у Лівії, тим самим порушивши ембарго ООН.

Окрім того, використовуючи різноманітні схеми, Тешіч переправляв зброю в охоплені війною Сирію та Ємен.

Проти низки компаній, які перебувають під його фактичним контролем, введені санкції Мінфіну США.

Читайте також: 

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?