Кремль висунув умову для нормандських переговорів по Донбасу
Категорія
Політика
Дата публікації

Кремль висунув умову для нормандських переговорів по Донбасу

Кремль висунув умову для нормандських переговорів по Донбасу
Джерело:  online.ua

Офіційний Кремль у відповідь на анонс команди українського лідера Володимира Зеленського про проведення саміту глав нормандської четвірки заявив, що нормандські переговори по Донбасу відбудуться тільки після того, як Київ виконає Мінські угоди в тому порядку, який влаштовує Москву. Прессекретар президента Росії Володимира Путіна дав зрозуміти, що ні на які поступки російська сторона не піде.

Джерело: ТАСС

Спікер Кремля традиційно звинуватив Україну в невиконанні Мінських угод та інших домовленостей по Донбасу, правда, не уточнив, що виконала Росія в рамках взятих на себе зобов'язань. Пєсков, кажучи про можливі практичні кроки по врегулюванню ситуації на Донбасі, підкреслив, що найдієвішою мірою була б реалізація "Мінська", над чим, за його словами, продовжують працювати представники країн нормандської четвірки.

"Як відомо, в останні роки виникла серйозна пауза в цій роботі, дефіцит просування у виконанні раніше досягнутих домовленостей. Спроби приймаються з тим, щоб надати динаміку цьому процесу, але, на жаль, комплекс мінських домовленостей не виконується українською стороною. Напевно, це головна причина того уповільнення, яке сталося", - виправдався за спробу заблокувати переговори по Донбасу Пєсков.

Франція і Німеччина підготували план по Донбасу

Глава Офісу президента України Андрій Єрмак до цього анонсував саміт нормандської четвірки, який повинен відбутися найближчим часом. Підводячи підсумки візиту до Німеччини, він розповів, що на порядку денному нового нормандського саміту буде проєкт Ключових кластерів по виконанню Мінських домовленостей, підготовлений Німеччиною і Францією.

Він запевнив, що підтримка державного суверенітету і територіальної цілісності України з боку Німеччини залишається незмінною.

"Мій головний висновок: Німеччина була і залишається дружньою нам державою, яка продовжить підтримувати Україну", - написав Єрмак.

Які умови висуває Путін по Донбасу

Путін єдиним виходом з глухого кута на Донбасі бачить тільки в наданні регіону "особливого статусу". Він закликає Київ відмовитися від своїх вимог, які стосуються зміни послідовності виконання положень Комплексу заходів.

Команда Зеленського наполягає на поверненні під свій контроль всього російсько-українського кордону з подальшим проведенням місцевих виборів на Донбасі. Але в Кремлі дають зрозуміти, що ні на які поступки і компроміси в цьому питанні Путін не піде, а конфлікт в результаті буде заморожений.

Як Путін намагається інтегрувати Донбас до Росії

Тим часом бойовики продовжують обстріли в зоні ООС, в порушенні всіх домовленостей, а Путін прискорює інтеграцію Донбассп в Росію. Це підтверджує і незаконна паспортизація в ОРДЛО, і намір Кремля провести на українських територіях вибори в Держдуму РФ.

В ЄС вже обговорюють заходи допомоги Україні, спрямовані на запобігання поглинання Росією окупованого Донбасу. Державам-членам ЄС представили внутрішній документ, в якому пропонуються варіанти для підвищення стійкості України до російської агресії.

Читайте також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?