КСУ нарешті прийняв рішення щодо мовного закону
Категорія
Україна
Дата публікації

КСУ нарешті прийняв рішення щодо мовного закону

КСУ нарешті прийняв рішення щодо мовного закону
Джерело:  online.ua

14 липня КСУ нарешті поставив крапку в питанні конституційності мовного закону. Суд майже два роки розглядав скарги окремих депутатів про те, що документ "дискримінує російську мову".

Джерело: пресслужба КСУ

"Конституційний Суд України визнав конституційним Закон України "Про забезпечення функціонування української мови як державної ". Відповідне рішення суд прийняв 14 липня на пленарному засіданні Палати Суду у справі конституційним поданням 51 народного депутата України", - повідомили в КСУ.

Повний текст рішення суду буде оприлюднено КСУ завтра, 15 липня.

Скарги на мовний закон

Як відомо, конституційність мовного закону просили розглянути 51 народний депутат попереднього скликання Верховної Ради. Вони стверджували, що документ не відповідає основному закону країни як "спрямований на дискримінацію російської та інших мов нацменшин та громадян за мовними ознаками".

Автори скарги вважали, що закон порушив конституційні права громадян "на використання і захист рідної мови, право на розвиток мовної самобутності всіх корінних народів і національних меншин України". Вони вимагали скасувати норми закону, який "звузив зміст і обсяг існуючих прав і свобод".

Мовний закон - що він передбачає

  • Закон "Про забезпечення функціонування української мови як державної" набув чинності 16 липня 2019 року.

  • Він закріплює, що єдиною державною (офіційною) мовою в Україні є українська - і вона обов'язкова для органів державної влади та громадських сфер на всій території держави.

  • Закон визначає особливості застосування державної мови у сфері культури, телебачення і радіомовлення, друкованих ЗМІ, в сфері обслуговування споживачів та інших галузях.

  • Згідно норм закону, квота на український контент в ефірі телеканалів повинна становити 90%.

  • За порушення прав громадян на отримання послуг українською мовою в держустановах і визначених законом публічних сферах передбачені штрафи до 11 тисяч гривень.

  • Місцеві друковані ЗМІ, згідно до норм закону, будуть зобов'язані мати українську версію.

Читайте також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?