КСУ прийняв нове скандальне рішення у відповідь на указ Зеленського
Категорія
Політика
Дата публікації

КСУ прийняв нове скандальне рішення у відповідь на указ Зеленського

КСУ прийняв нове скандальне рішення у відповідь на указ Зеленського
Джерело:  online.ua

Судді КСУ рішуче пішли проти президента України Володимира Зеленського, який на два місяці відсторонив від роботи голову суду Олександра Тупицького. Вони збираються на термінове засідання, щоб розглянути указ Зеленського, хоча до цього вже опублікували публічну заяву, в якій звинуватили українського лідера в перевищенні повноважень і пригрозили за це ответственнсотью. Представник Верховної ради в КСУ Ольга Совгиря повідомила, що засідання КСУ по впорос відсторонення Тупицького відбудеться 5 січня. При цьому вона підкреслила, що Конституційний суд не має повноважень за власною ініціативою розглядати питання і приймати рішення щодо конституційності будь-яких актів (в тому числі указів президента України), в тому числі і на зборах суддів або на спеціальних пленарних засіданнях - рішення про конституційність будь-якого акту, в тому числі і указу президента, може бути прийнято тільки на пленарному засіданні, передає ONLINE.UA.

"Питання про конституційність цього указу президента може бути розглянутий Конституційним судом виключно в разі подачі в суд відповідного конституційного подання в порядку, передбаченому Конституцією та законом" Про Конституційний суд України ". Рішення про конституційність будь-якого акту, в тому числі і указу президента, може бути прийнято тільки на пленарному засіданні ", - зазначила Совгиря.

Нардеп звернула увагу, що прийняття Конституційним судом будь-якого рішення щодо неконституційності указу президента без дотримання порядку, передбаченого законом і в інтересах одного з найбільш суддів КС, може містити склад злочину, передбаченого статтею 364 Кримінального кодексу (зловживання владою або службовим становищем).

"Оскільки указ президента України діє, а не визнавався в установленому порядку незаконним або неконституційним, згідно з частиною 3 статті 106 Конституції України він є обов'язковим до виконання на території України. Таким чином, на зборах суддів або спеціальному пленарному засіданні Конституційного суду може бути вирішене питання виключно про подальшу організацію роботи суду з урахуванням відсторонення судді Тупицького О.М. з посади судді Конституційного суду ", - додала Совгиря.

Нагадаємо, 28 грудня Офіс генерального прокурора направив поштою повідомлення про підозру голові Конституційного суду України Олександру Тупицького за його неявку на процесуальні дії. Після цього ОГП направив клопотання Зеленському про відсторонення Тупицького з посади судді строком на два місяці. Напередодні, 29 грудня, Зеленський терміново скликав РНБО, щоб вирішити, що робити з КСУ. Після засідання стало відомо, що Зеленський відсторонив Тупицького з посади.

Раніше ONLINE.UA повідомляв, що КСУ звинуватив Зеленського в перевищенні повноважень і пригрозив президенту покаранням.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?