Квітку ріпака обрали символом солідарності з постраждалими від СНПК
Категорія
Україна
Дата публікації

Квітку ріпака обрали символом солідарності з постраждалими від СНПК

Квітку ріпака обрали символом солідарності з постраждалими від СНПК
Джерело:  online.ua

Квітку ріпака обрали символом солідарності з постраждалими від сексуального насильства під час війни. Таке рішення ухвалили на засіданні Міжвідомчої робочої групи з питань протидії сексуальному насильству, пов’язаному зі збройною агресією РФ проти України.

Джерело: online.ua

В Україні обрали символ солідарності з постраждалими від СНПК

Від імені Офісу Віцепрем’єрки з питань європейської та євроатлантичної інтеграції символ солідарності представив координатор проекту Соціально-правовий проєкт Response&Prevention, голова UA Experts Сергій Ніжинський.

«Квітка Ріпака» – обрана символом запобігання та протидії сексуальному насильству, пов’язаного зі збройною агресією рф проти нашої країни невипадково. У цій рослині багато символізму, її назва та лексичне значення у перекладі англійською гарно сприймається нашими міжнародними партнерами. Але головне – ця квітка дуже стійка до викликів, вона сильна та швидко відновляється, - сказав він.

Постійна координаторка системи ООН в Україні Деніс Браун та Сергій Ніжинський (фото - facebook.com)

Більше 150 представників органів центральної і місцевої влади, міжнародних організацій, громадянського суспільства, які брали участь у засіданні, підтримали ініціативу, одягнувши квітку ріпака.

Фото - facebook.com

Чому обрання символу є важливим

Ніжинський висловив сподівання, що український національний символ солідарності був зрозумілим та відомим також за кордоном, як аналогічні атрибути, які асоціюються з жертвами Балканської війни.

Крім цього, символ української солідарності має і суто практичний аспект.

У назвах центрів допомоги врятованим, вивісках на приміщеннях інших пунктів підтримки людей, які зазнали різних видів гендерно-зумовленого насильства, не варто використовувати термін «сексуальне насильство», це часто призводить до повторної травматизації.

Авторка та графічна дизайнерка, волонтерка UA Experts Юлія Ніжинська зазначає, що при створенні символу потрібно було знайти неочевидне відображення проблематики.

Всі ми прекрасно знаємо відомі символи як мак (символ памʼяті перемоги над нацизмом), соняшник (символ людей з прихованою інвалідністю), каштан (символ Києва), пес Патрон (символ розмінування). І одного дня, проїжджаючи весною по Україні, у сонячний день, викликало захоплення поле квітучого ріпаку. Воно було настільки яскраво жовте та безмежне, що важко було відвести погляд. Хотілось дивитись на нього як на океан. Я зробила декілька фото на згадку.

Юлія Ніжинська надіслала фото іноземним колегам, підписавши "Amazing patriotic field of rape flowers".

Коли про свій біль говорить одна людина, її голос скований страхом і він не такий гучний, як будуть говорити сотні - їх буде чутно всюди. Ми маємо говорити, маємо підтримувати, висловлювати розуміння та солідарність до таких людей, щоб вони не боялись осудження, не соромились того, через що пройшли.

За словами Ніжинської, квітка ріпаку та її символ повинен надихати правозахисників, слідчих в Гаазі, психологів та всіх небайдужих не забувати, не замовчувати та ніколи не втомлюватись захищати потерпілих та їх права на захист.

Це символ підтримки, розуміння, солідарності до жертв СНПК. По одинці квіти як люди: тендітні і непомітні, а разом нездоланно сильні.

Читайте також:

  • Україна та Албанія провели круглий стіл щодо роботи з постраждалими від сексуального насильства під час війни

  • На варті справедливості. Громадська організація «UA Experts» відзначає 10 років своєї діяльності

  • Фонд Help Heroes Of Ukraine посів 1-ше місце серед благодійників, що допомагають з-за кордону

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?