Легендарний «Щедрик»: Ukraїner розповів невідому історію всесвітньо відомої української пісні
Категорія
Культура
Дата публікації

Легендарний «Щедрик»: Ukraїner розповів невідому історію всесвітньо відомої української пісні

Легендарний «Щедрик»: Ukraїner розповів невідому історію всесвітньо відомої української пісні
Джерело:  online.ua

Команда проєкту Ukraїner вирішила розповісти невідому історію всесвітньо відомої української обрядової пісні, що в обробці композитора Миколи Леонтовича стала легендарною — «Щедрика».

Джерело: ютуб-канал Ukraїner, Фейсбук-сторінка Богдана Логвиненка

Вкрай мало українців знають справжню історію легендарного «Щедрика»

«Щедрик» звучав та продовжує звучати і в українських домах, і на кращих концертних майданчиках світу. Щедрівка, на основі якої композитор Микола Леонтович створив легендарну пісню, підкорила світ. Але мало хто знає, що вона ще й стала символом багаторічної боротьби українців за незалежність від Росії, - йдеться в статті.

 Окрім того, команда Ukraїner звертає увагу на те, що саме у 2022 році виповнюється 100 років від дня американської прем’єри «Щедрика» та 145 років із дня народження геніального композитора Миколи Леонтовича.

Щоб дізнатия досі невідому історію однієї з найвідоміших у світі пісень були опрацьовані архівні матеріали, доступ до яких був заборонений більш як на пів століття.

За справу взялася Тіна Пересунько — наукова співробітниця Інституту української археографії та джерелознавства ім. М. Грушевського НАН України, засновниця Інституту Леонтовича та авторка книги «Культурна дипломатія Симона Петлюри: “Щедрик” проти “р*сского мира”. Місія капели Олександра Кошиця (1919–1924)». Вона вперше дослідила історію інтернаціоналізації «Щедрика» й показала, як події столітньої давності відгукуються досі. Разом із авторкою досліждення та Українським Інститутом розповідаємо історію української обрядової пісні, що в обробці Миколи Леонтовича стала легендарною, - зазначає комнада проєкту.

Щоб дізнатися історію «Щедрик» можна переглянути відео або ж почитати лонгрід на сайті Ukraїner.

Читайте також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?