Лікар розповів про цитокіновий шторм при COVID-19
Категорія
Наука та медицина
Дата публікації

Лікар розповів про цитокіновий шторм при COVID-19

Лікар розповів про цитокіновий шторм при COVID-19
Джерело:  online.ua

Український лікар Тарас Жиравецький звертає увагу на те, що цитокіновий шторм під час коронавірусної хвороби – досить поширене ускладнення, під час якого імунна система "нерозбірливо" реагує на інфекцію. За його словами, якщо пацієнт не отримає медичну допомогу вчасно - наслідки можуть бути трагічними.

Джерело: телеграм Тараса Жиравецького

Що важливо знати про цитокіновий шторм при коронавірусі

Як стверджує Тарас Жиравецький, про загрозу пацієнту уже не з боку вірусу, а з боку власної імунної системи, можуть свідчити такі ознаки:

  • висока температура;

  • низький тиск;

  • аномально часте серцебиття.

За словами експерта, є також можливість лабораторно визначити цитокіновий шторм. З цією метою потрібно здати аналіз на СRP (c-реактивний білок) на 6 – 8 день захворювання на COVID-19. Якщо його норма перевищена і сягає показника вище 50, то у такому випадку хворому необхідна госпіталізація.

"Ще раз наголошую, що перші 5 днів "ковіду" часто є не такими критичними, як наступні 5 днів. Основне – це зробити аналіз ЦРП на 6 день та 8 день захворювання. Якщо показник піднявся вище 50, у вас почався цитокіновий шторм і вам потрібно у лікарню! Чому так? Тому що це новий штам і тут кожна година на вагу золота", – попереджає Тарас Жиравецький.

Лікар також звертає увагу на те, що лікування вдома під час цитокінового шторму більше не дає результату. За його словами, вакцинованим теж потрібна госпіталізація, якщо наявні ознаки цитокінового шторму.

"Для вакцинованих також, до речі, бажано за таких показників ЦРП подумати про госпіталізацію, бо, на жаль, деякі вакциновані також можуть мати важкий "ковід",– наголосив Тарас Жиравецький.

Читайте також:

  • МОЗ затвердило список протипоказань для вакцинації від коронавірусу

  • В Україні хочуть посилити відповідальність за підробку COVID-сертифікатів

  • В Україні вперше судили за підробку COVID-сертифікатів

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?