Лікарі попереджають про нову небезпеку коронавірусу
Категорія
Наука та медицина
Дата публікації

Лікарі попереджають про нову небезпеку коронавірусу

Лікарі попереджають про нову небезпеку коронавірусу
Джерело:  online.ua

Іноземні вчені продовжують збирати нові дані про вплив коронавірусу на тіло і мозок людини. Уже зараз науковці не проховують, що схвильовані довгостроковим впливом COVID-19 на біологічні процеси, такі як старіння. Насамперед, йдеться про старіння мозку.

Джерело: The Conversation

Коронавірус суттєво пришвидшує старіння мозку

За словами вчених, коронавірусу може впливати на тіло і мозок впродовж місяців або довше після зараження. Це також підтверджують дані дослідників з Великої Британії.

"Дослідники спиралися на наявну базу даних під назвою UK Biobank, яка містить дані зображень мозку більше ніж 45 000 мешканців Великої Британії починаючи з 2014 року. Дослідницька група проаналізувала дані зображень мозку й покликала на додаткове сканування тих людей, які перехворіли на COVID-19 й тих, кого не торкнулася інфекція (ці добровольці стали контрольною групою)", - йдеться в повідомленні.

Після завершення дослідження вчені помітили відмінності в сірій речовині, яка складається з клітинних тіл нейронів, що обробляють інформацію в головному мозку.

Окрім того, наголошується, що у людей, які перехворіли COVID-19, була менша товщина тканини сірої речовини в областях мозку, відомих як лобова і скронева частки.

Що важливо розуміти, в ході старіння обсяг або товщина сірої речовини зменшується, однак у перехворілих коронавірусом ці зміни були більшими, ніж зазвичай.

За словами науковців, у пацієнтів з легким перебігом коронавірусу результати були такими ж, як і у тих, хто переніс COVID-19 у важкій формі та був госпіталізований.

"Зміни були очевидними й у житті. Окрім цього, вчені досліджували зміни в продуктивності при виконанні когнітивних завдань. Виявилось, що ті люди, які хворіли на COVID-19, повільніше обробляли інформацію в порівнянні з тими, хто цього не робив", - пише видання.

Читайте також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?