Лиш би не Спутнік: росіяни почали їздити у вакцинні тури до Європи
Категорія
Світ
Дата публікації

Лиш би не Спутнік: росіяни почали їздити у вакцинні тури до Європи

Лиш би не Спутнік: росіяни почали їздити у вакцинні тури до Європи
Джерело:  online.ua

В Росії в останні кілька місяців набув популярності "вакцинний туризм". Росіяни їздять до країн Європи, де можна зробити щеплення вакциною проти коронавірусу, схваленою Всесвітньою організацією охорони здоров'я.

Джерело: Російська служба BBC.

Громадяни Росії роблять це заради можливості вільно подорожувати в майбутньому, адже жодна російська вакцина не визнана в Європі. Кмітливі російські турагенції вже навіть почали пропонувати співвітчизникам "вакцинні тури".

Зазначимо, що нещодавно у ВООЗ призупинили визнання російського "Спутника V" через знайдені порушення на одному з заводів.

В Європі російський препарат "Супутник V" визнають лише кілька країн - Кіпр, Хорватія, Греція, Болгарія і Естонія. В інших європейських країнах визнаються лише вакцини, схвалені для використання в ЄС і країнах Шенгену: це Janssen, AstraZeneca, Moderna і Pfizer.

Водночас, з 1 липня на всій території ЄС і в шенгенській зоні - загалом в 31 країні Європи - почали діяти Covid-сертифікати. Ввели три види сертифікатів: один підтверджує негативний тест на коронавірус, інший свідчить про одужання після перенесеного Covid-19 і ще один підтверджує проходження курсу вакцинації однією із зареєстрованих у ЄС вакцин. Подорожувати по Європі без такого сертифіката важко, а іноді - зовсім неможливо.

Covid-сертифікат не є умовою для поїздок по Європі, але в ряді випадків дуже спрощує переміщення в межах ЄС і Шенгенської зони. У ряді країн, наприклад у Франції, тільки власники сертифікатів можуть відвідувати кафе та ресторани. Мало того, з серпня у Франції QR-коди повинні пред'являти пасажири внутрішніх і міжнародних авіа- та наземних рейсів.

Повідомляється, що в Росії наразі не зареєстрована жодна з іноземних вакцин, тож робити щеплення ними всередині країни неможливо. Навіть якщо росіянин вакцинується Pfizer за кордоном, то в Росії він буде вважатися нещепленим.

За даними ВВС, часто люди, які їдуть за щепленнями, ревакцинуються іноземною вакциною - таким чином вони отримують і російський, і європейський сертифікати.

Куди росіяни їздять вакцинуватися?

Туроператори поки що пропонують бажаючим вакцинуватися в Європі тури тільки за двома напрямками – Сербія та Німеччина. Цікаво, що на сайтах туроператори прямо не називають свої тури “вакцинними”, однак деякі кількаденні тури значно дорожчі, ніж інші, більш тривалі.

Сербія безкоштовно вакцинує іноземних громадян препаратами BioNTech, Pfizer, Astra Zeneca і Sinopharm (на вибір). Однак Сербія не є країною-членом ЄС, тому всі сертифікати про вакцинацію, отримані тут, потрібно конвертувати в евросертифікат. Один з популярних варіантів - конвертація сертифіката у Франції.

Для росіян, які не хочуть займатися конвертацією сербського сертифіката, туроператори пропонують вакцинацію в Німеччині. Однак витрати на такий тур в цій країні в кілька разів вищі.

Вакцинація в Німеччині для іноземця - послуга платна: один компонент Pfizer тут коштує близько 600 євро, а однокомпонентний Johnson & Johnson обійдеться більш ніж в 850 євро. До цього ще треба додати витрати на переліт, проживання та, ймовірно, послуги перекладача. Тим часом поїздка до Сербії на три дні разом з авіаперельотом на одну людину коштує близько 600 євро.

У самостійних російських туристів, які бажають зробити щеплення однією з визнаних в ЄС вакцин, одним з найпопулярніших напрямків стала Хорватія. Вакцинуватися в цій країні іноземці можуть безкоштовно та без попереднього запису. У Хорватії є список пунктів вакцинації, де вакцинують іноземних туристів.

Читайте також:

  • Вакцинованих "Супутником V" не пустять в США.

  • ВООЗ призупинила схвалення вакцини Супутник V: названі причини.

  • ЄС виступив з важливим попередженням про російську вакцину Супутник V.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?