Литва та Латвія не пускатимуть авто на російських номерах
Категорія
Політика
Дата публікації

Литва та Латвія не пускатимуть авто на російських номерах

Литва та Латвія не пускатимуть авто на російських номерах
Джерело:  online.ua

Литва та Латвія не пускатимуть на свою територію авто на російських номерах після роз'яснення Європейської комісії. Але є одне виключення. 

Джерело: LRT

Литва сказала "стоп" російським авто

Після роз'яснення Європейської комісії Литва не пускатиме автомобілі з російськими номерами, якщо тільки вони не прямують до Калінінграда.

Про це заявили представники литовської влади.

Минулої п'ятниці Єврокомісія оприлюднила роз'яснення щодо антиросійських санкцій, згідно з якими автомобілі з російськими номерами не можуть в'їжджати на територію ЄС.

На цей момент громадяни Росії можуть перетинати кордон, якщо вони мають на це право, або автобусом, або пішки, – сказала заступниця міністра закордонних справ Литви Йовіта Нелюпшене.

Виняток стосується лише мандрівників, які прямують транзитом до Калінінграда. Вони зможуть проїхати своїм приватним транспортом. В іншому випадку спроби в'їхати на литовську територію на автомобілі з російською реєстрацією можуть призвести до проблем.

Будь-хто, хто перетинає кордон, чи то громадянин Росії, чи громадянин ЄС, на машині з російськими номерами, якщо у нього немає підтверджуючих документів, що він їде до Калінінграда транзитом, повинен знати, що його автомобіль буде конфісковано, – пояснила Нелюпшене.

У митній службі заявили, що досі Литва відмовлялася пускати лише автомобілі, призначені для продажу. В іншому випадку в країну могли потрапити російські автомобілі.

Ці автомобілі не мали товарного статусу. Вони зареєстровані в Росії, а це означає, що вони належать людині, яка там зареєстрована і проживає… Нове роз'яснення добре підкреслює, що якщо автомобіль зареєстрований в Росії, з російськими номерами, він не може в'їхати, – сказав прессекретар литовської митниці Роландас Юргайтіс.

За даними Єврокомісії, це не нова заборона, але до цього часу країни-члени ЄС не застосовували її однаково.

Заборона на ввезення з Росії поширюється на автомобілі, фотоапарати, ноутбуки та сотні інших предметів повсякденного вжитку, – повідомив речник Єврокомісії Деніел Феррі.

За його словами, росіян не будуть роздягати, якщо вони прийдуть в одязі російського виробництва, але до цінностей, призначених для продажу, таких як автомобіль, потрібно ставитися "більш суворо".

Латвія перестала впускати автомобілі з російською реєстрацією

Латвія перестала впускати на територію країни автомобілі з російською реєстрацією після роз’яснень Єврокомісії щодо запроваджених санкцій.

Державна служба доходів повідомила, що після роз’яснень Єврокомісії щодо раніше запроваджених санкцій та висновку Міністерства закордонних справ Латвія припиняє впускати на територію країни автомобілі з російською реєстрацією через кордони Росії та Білорусі.

Рішення набуло чинності з 18-00 вівторка 12 вересня.

У разі злісної непокори працівникам митниці та відмови розвертатися на кордоні можлива конфіскація автомобіля.

Власників авто також застерегли від повторних спроб в’їхати через інші пункти пропуску.

Проїзд з ЄС до Росії на легкових авто з російською реєстрацією залишається дозволеним, якщо вони не задекларовані як товар.

Читайте також:

  • Президент Литви відреагував на слова Папи Римського про "велич Росії"

  • Прем'єрка Литви розкрила нову стратегію Путіна щодо України

  • Литва оголосила про новий пакет допомоги Україні на 41 млн євро

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?