Локдаун в Україні буде м'якше весняного — що закриють і кому дозволять працювати
Категорія
Україна
Дата публікації

Локдаун в Україні буде м'якше весняного — що закриють і кому дозволять працювати

Локдаун в Україні буде м'якше весняного — що закриють і кому дозволять працювати

Ситуація з поширенням коронавіруса в Україні контрольована, але нестабільна. Тому влада не виключає, що доведеться вводити локдаун вже в перші числа січня, відразу після Нового року. Але в Кабміні не мають наміру вводити такі ж жорсткі обмеження, які діяли навесні. Головний санітарний лікар України Віктор Ляшко пояснив, що закриють на період січневого локдауна, а кому дозволять працювати. За його словами, остаточно про ведення локдауна і обмеженнях уряд прийме рішення 9 грудня про що відразу ж повідомлять українцям, передає ONLINE.UA з посиланням на Радіо Свобода.

За словами Ляшка, зараз розглядається три дати локдауну на початку січня, але точна дата введення карантину поки не визначена. Він зазначив, що локдаун буде введений на три тижні і він потрібен для того, щоб знизити кількість випадків зараження коронавірусом до 6-8 тисяч в день. Ляшко нагадав, що середина лютого - особливо напружений час в пандемії коронавіруса, оскільки тоді до захворюваності коронавіруса додасться ще й захворюваність на сезонний грип.

"Розрахунки показують, що в разі введення тритижневого локдауна в січні, подальше зростання захворюваності не буде піковим, і ми зможемо нормально пройти лютий-березень, і в подальшому обійтися без ще одного локдауна", - додав Ляшко.

Локдаун в Україні - що закриють

Як стверджує Ляшко, жорсткого карантину, такого як діяв навесні, в січні не буде. Він запевнив, що під час локдауна буде працювати громадський транспорт, готелі і гірничо-лижні курорти, щоб люди могли на період новорічних свят виїхати з великих міст. Також будуть залишатися відкритими продуктові магазини і церкви, але храмам дозволять працювати з обмеженням - одна людина на 5 квадратних метрів.

На період локдауна закриють:

  • школи,

  • дитячі садки,

  • спортзали,

  • кафе, ресторани та інші заклади харчування - їм дозволять працювати на доставку і видачу замовлень,

  • розважальні заклади і ТРЦ.

Важливо відзначити, що експерти Київської школи економіки вважають вкрай важливим негайно ввести жорсткий карантин в Україні, так як це єдиний сценарій, який дозволить зменшити навантаження на лікарні і взяти поширення коронавіруса під контроль. Керівник Центру економіки охорони здоров'я Київської школи економіки та ексзаступник міністра охорони здоров'я Павло Ковтонюк пропонує ввести вже в грудні повний локдаун терміном на один місяць і скасовувати його тільки в разі, якщо добовий приріст нових хворих скоротиться як мінімум до 4 тисяч.

Раніше ONLINE.UA повідомляв, що Зеленський звернувся до всіх українців з важливим оголошенням про локдаун.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?