Лукашенко несподівано для всіх погодився передати повноваження
Категорія
Політика
Дата публікації

Лукашенко несподівано для всіх погодився передати повноваження

Лукашенко несподівано для всіх погодився передати повноваження
Джерело:  online.ua

Олександр Лукашенко, який оголосив себе президентом Білорусі на таємній інавгурації і легітимність якого не визнають білоруси та міжнародне співтовариство, раптово погодився відмовитися від більшої частини президентських повноважень. До Всебілоруських народних зборів, які він має намір провести на початку 2021 року, Лукашенко обіцяє перерозподілити 70-80% повноважень глави держави "чесно, справедливо, не йдучи від відповідальності, але не ламаючи Конституцію". Про своє рішення Лукашенко повідомив 16 листопада на нараді з чиновниками, передає ONLINE.UA з посиланням на пресслужбу президента Білорусі.

"До Всебілоруських народних зборів я обіцяю вам розподілити повноваження чесно, справедливо, не йдучи від відповідальності. Гострих запитань для суспільства у нас небагато: ми вже прийняли всякі рішення. І ви прекрасно знаєте, що приймав їх в основному президент, підставляючи себе під гостру критику суспільства. Але я розумів, що без них країни бути не може. Народ, суспільство хочуть змін, і вони замкнулися на президенті і його повноваження. Ми недавно домовилися з керівництвом парламенту, що для того, щоб відсотків на 70-80% повноваження президента передати парламенту, уряду, іншим структурам, Конституцію ламати не треба. Тому всі питання, які ви винесли на сотні сторінок президенту, лежать в площині парламенту і уряду. Ось давайте їх і вирішуйте, як в цивілізованому суспільстві: уряд опрацьовує ці питання з урахуванням всіх обставин, враховуючи діри в бюджеті, якщо вони є, з подачі МВС, КДБ, губернаторів, місцевих органів влади обговорюйте, на рівні законів приймайте рішення і вносите закон для підписання президенту. Я готовий вас слухати (це дуже важливе питання), але приймати рішення будете ви ", - заявив Лукашенко.

Як відомо, раніше Лукашенко вже оголошував про готовність до перерозподілу президентських повноважень в новій Конституції. Тоді він наголошував, що частина з них може бути передана на місцеві рівні. Але він запевняв, що не збирається йти у відставку, як цього вимагають білоруси. Лукашенко зазначав, що покине пост президента, "коли треба", але не зробить це раптово, оскільки це небезпечно.

Тим часом в Білорусі вже четвертий місяць тривають масштабні протести. Вони почалися 9 серпня після президентських виборів, результати яких не визнали жителі країни і міжнародне співтовариство. Білоруси вимагають скасувати підсумки виборів, на яких, за даними ЦВК, переміг Лукашенко і результати яких не визнав Євросоюз, відправити старе керівництво у відставку і провести нові вибори, а також притягти до відповідальності силовиків за жорстокі розгони мітингів.

Незважаючи на те, що майже весь світ, крім Росії і ще деяких країн, які не визнають легітимність Лукашенко, білоруський диктатор 23 вересня влаштував таємну інавгурацію і оголосив себе президентом Білорусі. Жителі країни обурені тим, що відбувається - вони рішуче налаштовані повалити режим Лукашенка. Незважаючи на те, що мирні акції протесту завжди сопровождатся кривавими нападами з боку підконтрольних Лукашенко силовиків, білоруси все одно виходять на вулиці і домагаються справедливості. А бійці ОМОН продовжують застосовувати проти них водомети, гумові кулі, сльозогінний газ і світлошумові гранати. В ході розгону протестів в Білорусі вже загинули щонайменше четверо людей. Тисячі людей були затримані за час протестів - їх по кілька днів тримають в переповнених камерах СІЗО, піддаючи тортурам і нелюдським, жорстоким покаранням.

Раніше ONLINE.UA повідомляв, що напередодні простести в Білорусі Лукашенко наказав розігнати світлошумовими гранатами.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?