Лукашенко підготував сценарій для Білорусі на випадок своєї смерті або ліквідації — експерт
Категорія
Політика
Дата публікації

Лукашенко підготував сценарій для Білорусі на випадок своєї смерті або ліквідації — експерт

Лукашенко підготував сценарій для Білорусі на випадок своєї смерті або ліквідації — експерт
Джерело:  online.ua

За словами заступника очільника Об’єднаного перехідного кабінету Білорусі та керівника Народного антикризового управління Павла Латушка, білоруський диктатор Олександр Лукашенко дуже боїться власної смерті та можливої ліквідації, однак уже підготувався до такого розвитку подій.

Джерело:  ютуб-канал online.ua

Навіщо Лукашенко лякав білорусів власною ліквідацією

Опозиціонер нагадує про те, що ще у 2021 році білоруський диктатор фактично оголосив, що на нього готувався замах.

Він любитель розповідати звідки замах, звідки напад. Розповів про погреби на Гомельщині. Вже й майже хотів показати ці льохи, де ховалися терористи, які хотіли ліквідувати його дітей. І після цієї заяви він заявив та підписав декрет на випадок своєї насильницької смерті. Всі, звісно, здригнулися і подумали: ось щось він планує. Виявилося, що потім він вніс чергові правки до конституції: написав її сам, сам за неї проголосував, сам же її підписав. Тому що жодного референдуму не було, ніхто не голосував за цю конституцію.

Павло Латушко звертає увагу на те, що у ній чітко прописано, що у разі його звичної смерті главою держави тимчасово стане голова верхньої палати парламенту.

Якщо це насильницька смерть — тоді діє рада безпеки. У цих випадках головує на Раді безпеки саме очільник парламенту.

Не можна також не згадати про те, що прем'єр-міністр РБ уже перейшов на третю роль, хоча вона Лукашенком конкретно не прописана.

Є Рад безпеки. І в цій раді безпеки 11 генералів. Ми розуміємо, що вони відіграватимуть ключову роль у будь-якому сценарії: чи він іде своєю смертю, чи йому допомагають це зробити — генерали, які мають кров на руках і які робитимуть все, щоб зберегти цю владу. Тому що на них чекає кримінальна відповідальність.

Хто матиме найбільший вплив на Білорусь після смерті Лукашенка

На переконання опозиціонера, головну роль у цій всій історії може відіграти саме Росія.

А все тому, що це єдина країна, яка сьогодні має стратегію, що робити з Білоруссю, що робити з режимом Лукашенка, якщо останнього не стане.

Павло Латушко зазначає, що наразі ні Захід, ні США цієї стратегії не мають.

Є наша стратегія демократичних сил, внутрішня. Але, знову ж таки, ми розуміємо, що без підтримки зовнішніх партнерів це буде складно достатньо реалізувати, але це не означає, що ми не діятимемо. Тому сценарій вже розписаний, розписаний самим Лукашенком. Але треба розуміти, що це та людина, яка до останнього дня свого життя триматиметься влади. На жаль, я мав нагоду спілкуватися з ним. Він бачить своє життя без влади.

Ще один сценарій, на який розраховує білоруський диктатор — так званий умовний транзит.

Йдеться про те, що він стає, до прикладу, головою Вищої ради чи Президії всебілоруських народних зборів.

Питання: чи перетягне він туди всі свої повноваження? Тому що, якщо Лукашенко переходить на цю посаду, я не уявляю, що залишить повноваження керувати збройними силами, силовиками, наприклад, президенту, яким він уже не буде. Отже, цей транзит — теж сценарій, але наскільки він реальний — можемо дізнатися найближчим часом.

Читайте також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?