Лукашенко раптово заговорив про передачу повноважень президента
Категорія
Політика
Дата публікації

Лукашенко раптово заговорив про передачу повноважень президента

Лукашенко раптово заговорив про передачу повноважень президента
Джерело:  online.ua

Олександр Лукашенко, який оголосив себе президентом Білорусі на таємній інавгурації і легітимність якого не визнають білоруси і ЄС, раптово вирішив відмовитися від частини президентських повноважень. Він заявив про готовність передати десятки повноважень президента і розподілити їх на всі рівні влади, щоб не вирішувати невластиві питання. З такою заявою Лукашенко виступив 12 жовтня на засіданні з білоруськими чиновниками, заслуховуючи доповідь щодо розвитку національної податкової системи, передає ONLINE.UA на пресслужбу президента Білорусі.

"Оскільки останнім часом багато говорять про перерозподіл повноважень, явно комусь їх не вистачає, а в основному це правильно: уряд та інші органи влади треба довантажувати, знімати з президента невластиві питання. Нещодавно я отримав записку: пропонується 71 повноваження, якщо можна так би мовити, перенести від президента на всі рівні влади. Але це окрема тема розмови", - заявив Лукашенко.

Важливо відзначити, що в оточенні президента Росії Володимира Путіна приголомшені масштабами білоруських протестів, які тривають в Білорусі вже третій місяць. І хоча в Кремлі не вірять в те, що опозиції вдасться повалити Лукашенко, офіційна Москва не хоче ризикувати. Близькі до оточення Путіна джерела запевняють, що глава Кремля хоче розіграти свій сценарій з Лукашенком. В оточенні президента Росії відзначили, що Путін не довіряє Лукашенко, але не може змиритися з приходом опозиції до влади за допомогою вуличних протестів, тому буде підтримувати його, але на своїх умовах.

Нагадаємо, масштабні протести в Білорусі тривають вже третій місяць. Вони почалися 9 серпня після президентських виборів, результати яких не визнали жителі країни і міжнародне співтовариство. Білоруси вимагають скасувати підсумки виборів, на яких, за даними ЦВК, переміг Лукашенко і результати яких не визнав Євросоюз, відправити старе керівництво у відставку і провести нові вибори, а також притягти до відповідальності силовиків за жорстокі розгони мітингів.

Незважаючи на те, що майже весь світ, крім Росії і ще деяких країн, які не визнають легітимність Лукашенко, білоруський диктатор 23 вересня влаштував таємну інавгурацію і оголосив себе президентом Білорусі. Жителі країни обурені тим, що відбувається - вони рішуче налаштовані повалити режим Лукашенка.

Раніше ONLINE.UA повідомляв, що вже сьогодні Рада ЄС планує ввести персональні санкції проти Лукашенка за жорсткий розгін білорусів і незаконне захоплення влади. З такою ініціативою виступила Німеччина, яка вважає, що Лукашенко пора внести в чорний список.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?