Лукашенко зустрівся з Сі Цзіньпіном у Пекіні
Категорія
Політика
Дата публікації

Лукашенко зустрівся з Сі Цзіньпіном у Пекіні

Лукашенко зустрівся з Сі Цзіньпіном у Пекіні
Джерело:  online.ua

У Пекіні зустрілися китайський лідер Сі Цзіньпін та самопроголошений президент Білорусі Олександр Лукашенко. Посилення зв'язків між Мінськом і Пекіном відбувається на тлі багаторічного погіршення відносин Білорусі та Заходу.

Джерело: CNN

Як проходила зустріч Лукашенка з Сі Цзіньпіном

У середу, 1 березня, Сі привітав Лукашенка в Пекінському залі народних зборів перед початком офіційних переговорів.

Зазначимо, що жодна сторона поки не оприлюднила подробиць переговорів.

У вересні під час саміту Шанхайської організації співробітництва (ШОС) в Узбекистані обидва лідери домовилися перевести відносини між своїми країнами до “всепогодного всеосяжного стратегічного партнерства”. На цьому саміті також був голова Кремля Володимир Путін.

Відтоді це перша зустріч Лукашенка з Сі Цзіньпіном віч-на-віч.

Візит Лукашенка відбувся на тлі посилення напруженості у відносинах між США і Китаєм в останні тижні, в тому числі через занепокоєння Вашингтона, що Пекін розглядає можливість надання летальної допомоги Кремлю в його військових зусиллях. Пекін заперечує ці заяви.

Зустріч відбулася через день після того, як держсекретар США Ентоні Блінкен вчора, 28 лютого, попередив Китай про наслідки у випадку надання РФ будь-якої летальної підтримки.

Чому Лукашенко поїхав до Китаю

У Пекіні Лукашенко та Сі Цзіньпін проведуть переговори, в центрі уваги яких будуть “питання розвитку торговельно-економічного, інвестиційного та гуманітарного співробітництва, реалізація спільних масштабних проектів, взаємодія у політичній сфері, реагування на найбільш гострі виклики у сучасній міжнародній обстановці”.

Очікується, що за підсумками переговорів буде підписано “великий пакет документів щодо розвитку відносин у ключових сферах”.

Раніше експерти ISW повідомили, що ця зустріч Лукашенка та Сі Цзіньпіна може бути спрямована на те, щоб допомогти Росії та КНР обійти західні санкції.

Китай заявляє, що цей візит є “можливістю сприяти подальшому розвитку всебічного співробітництва” із Білоруссю.

Читайте також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?