Людський мозок почав зменшуватися. Вчені назвали неочікувану причину
Категорія
Наука та медицина
Дата публікації

Людський мозок почав зменшуватися. Вчені назвали неочікувану причину

Людський мозок почав зменшуватися. Вчені назвали неочікувану причину
Джерело:  online.ua

Деякі дослідники стверджують, що середній мозок людини за останні кілька тисячоліть зменшився. Причиною може бути соціальне життя людей.

Джерело: The Wall Street Journal

Чому людський мозок зменшився

Великий мозок довгий час вважався ознакою підвищеного інтелекту нашого виду та подальшого домінування на цій планеті. За останні 2 млн років наш мозок збільшився в чотири рази.

Проте останнім часом все свідчить про те, що наш мозок зменшився в розмірах десь після закінчення останнього льодовикового періоду.

Більшість людей думають, що еволюція мозку відбувається таким лінійним шляхом. Він росте, стає плато і зупиняється. Але ми втратили мозкову тканину і мається на увазі не крихітна частина, – сказав Джеремі ДеСільва, професор палеоантропології Дартмутського коледжу.

Втрата сірої речовини відбулася 3000–5000 років тому. Це збігається з епохи розквіту стародавніх цивілізацій у Північній Африці, на Близькому Сході та в Південній Америці.

Ці складні суспільства, на думку вчених, могли зіграти певну роль у зменшенні мозку.

Це думка, що група людей розумніша за найрозумнішу людину в групі. Отже, якщо ви живете в групі, ви вирішуєте проблеми швидше, ефективніше й точніше, ніж це можливо для будь-якої окремої людини, — сказав Джеймс Траніелло, професор біології Бостонського університету.

Людям більше не потрібен великий мозок

Дослідники припустили, що, можливо, наша потреба підтримувати великий мозок — щоб відстежувати інформацію про їжу, соціальні стосунки, хижаків і наше оточення — також зменшилася за останні кілька тисячоліть, оскільки ми могли зберігати інформацію ззовні.

Ми настільки соціальні, що нам більше не потрібно все знати. І разом ми працюємо як досить функціональне суспільство, — сказав ДеСільва.

Група ДеСільви підрахувала, що людський мозок залишався приблизно однаковим за середнім розміром, приблизно 1450 кубічних сантиметрів, протягом приблизно останніх 150 000 років.

Цей середній показник швидко впав приблизно на 10%, або до 150 кубічних сантиметрів, протягом останніх кількох тисячоліть.

Читайте також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?