Вчені спробують виростити в космосі мініатюрну копію людського мозку
Категорія
Технології
Дата публікації

Вчені спробують виростити в космосі мініатюрну копію людського мозку

Вчені спробують виростити в космосі мініатюрну копію людського мозку
Джерело:  online.ua

На Міжнародну космічну станцію (МКС) відправлять стовбурові клітини, призначені для вирощування крихітних і спрощених аналогів людського мозку.

Джерело: Live Science

Вчені спробують виростити в космосі мініатюрну копію людського мозку

Призначені для відправки в космос клітини отримані з клітин шкіри дорослої людини. Вони здатні перетворюватися на будь-який тип клітин організму й називаються "індукованими плюрипотентними стовбуровими клітинами".

На борту МКС їх перетворять на нейрони — клітини, що посилають електричні та хімічні сигнали в мозок.
Також учені створять мікроглії та астроцити — два інших типи клітин мозку, що виконують різні завдання — наприклад, захист мозку від інфекцій і забезпечення структурної підтримки.

Клітини склеюватимуться в невеликі "сфероїди", які будуть використовувати для моделювання захворювань мозку людини й тестування ліків. Сфероїди та органели стали альтернативним варіантом для випробування нових препаратів, і тепер для цього не потрібно задіювати тварин.

Чому це потрібно робити саме в космосі?

В умовах земного тяжіння сфероїди складно виростити в бажаній тривимірній формі. Дослідники також оцінять, наскільки добре ростуть мізки в умовах мікрогравітації на МКС. Крім вирощування сфероїдів, готуються тести генної терапії на 3D-моделях. Терапія призначена для впливу тільки на нейрони, а не на інші типи клітин.

Стовбурові клітини увійдуть до складу вантажу 19-ї комерційної експедиції НАСА Northrop Grumman, запуск якої заплановано на 1 серпня з майданчика Wallops Flight Facility у штаті Вірджинія.

Читайте також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?