Макрон вживає екстрених заходів через гучний шпигунський скандал
Категорія
Світ
Дата публікації

Макрон вживає екстрених заходів через гучний шпигунський скандал

Макрон вживає екстрених заходів через гучний шпигунський скандал
Джерело:  online.ua

Французький лідер Еммануель Макрон доручив терміново перевірити інформацію про стеження за ним та іншими світовими лідерами через телефон за допомогою шпигунської програми Pegasus. Офіційний Париж підкреслює, що якщо дані підтвердяться, то це "дуже серйозно".

Джерело: Reuters

Прем'єр-міністр країни Жан Кастекс, кажучи про доручення Макрона, уточнив, що французька влада проведе розслідування, щоб "пролити світло" на ситуацію зі шпигунським скандалом. Він запевнив, що якщо викриті факти підтвердяться, то будуть дуже серйозні і далекосяжні наслідки.

Що відомо про шпигунське стеження Pegasus за світовими лідерами

Pegasus - програма, розроблена компанією NSO Group, що базується в Ізраїлі. Її, як дізналися західні журналісти, кілька років використовували для злому телефонів політиків, правозахисників і бізнесменів по всьому світу.

В цілому, в списку, який цікавив клієнтів NSO, містилося близько 50 тисяч номерів, в тому числі і номер Макрона. Британська газета The Guardian, яка брала участь в журналістському розслідуванні, повідомила в списку "жертв" також були президент ПАР Сиріл Рамапоса, прем'єр-міністр Пакистану Імран Хан, директор Всесвітньої організації охорони здоров'я Тедрос Аданом Гебреїсус і глава Євроради Шарль Мішель.

Згідно з повідомленням французької газети Le Monde, номер президента Макрона, яким він користувався з 2017 року, вирахувала марокканська розвідка. Влада Марокко заперечує, що мала справу з ізраїльською компанією.

У NSO Group заявляють, що додаток Pegasus використовується виключно для боротьби зі злочинністю і тероризмом, і назвали наклепом дані розслідування про таємний збір відомостей про журналістів, політиків і правозахисників. Пізніше розробники програми все ж визнали ймовірність зловживань з боку деяких з клієнтів NSO Group.

Реакція Кремля на шпигунський скандал

У Кремлі спокійно прокоментували скандал з прослуховуванням телефону Макрона та інших світових лідерів. Там впевнені, що телефон президента РФ Володимира Путіна точно не прослуховувався, оскільки Кремль, уряд і державні відомства використовують надійно захищену систему зв'язку. У Путіна не бачать необхідності в посиленні заходів безпеки.

"В цілому глава держави, кабінет міністрів, адміністрація президента і інші відомства використовує систему спеціального зв'язку, урядового зв'язку, яка надійно захищена. Регулярно заходи безпеки приймаються, в додаткових заходах необхідності немає", - відповів спікер Кремля Дмитро Пєсков на запитання про впевненість у безпеці Путіна і його адміністрації.

Читайте також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?