Мармурове море в Туреччині покрив сірий слиз — він загрожує Чорному морю
Категорія
Світ
Дата публікації

Мармурове море в Туреччині покрив сірий слиз — він загрожує Чорному морю

Мармурове море в Туреччині покрив сірий слиз — він загрожує Чорному морю
Джерело:  online.ua

На Мармуровому морі в Туреччині, поблизу Стамбула, стався найбільший в історії спалах морського слизу. Якщо він пошириться на Чорне море, то проблеми будуть величезними.

Джерело: ВВС

Президент Туреччини Реджеп Таїп Ердоган пообіцяв вжити екстрених заходів, щоб очистити узбережжя Стамбула від слизу. Причиною надзвичайної події, на його думку, став злив неочищених каналізаційних вод в море, а також спекотна погода. Турецький лідер доручив урядовій комісії з 300 посадовців провести невідкладне розслідування обставин події і зробити все можливе, щоб слизова сіра плівка не потрапила в Чорне море.

"Сподіваюся, ми врятуємо наші моря від цієї катастрофи, спричиненої слизом. Я побоююся, що якщо це пошириться на Чорне море ... проблеми будуть величезними", - попереджає Ердоган.

Мармурове море в Туреччині покриває слиз - чим це небезпечно

Поява морського слизу - це природне явище, яке відбувається, коли фітопланктон надмірно розростається через високу температуру і забруднення води. Вперше цей феномен був зафіксований в Туреччині і в Греції в 2007 рік. Однак нинішнє поширення слизу в Мармуровому морі стало наймасштабнішим в історії. На даний момент кораблям в Мармуровому морі доводиться плисти через товстий шар слизу, а рибальські човни й зовсім не можуть виходити в море, оскільки слиз миттєво забиває їх мотори.

Оскільки морська поверхня покрита слизом, від відсутності кисню масово гине риба та інші представники морського світу. Експерти закликають владу Туреччини проспонсорувати масшабну програму з очищення каналізаційних зливів Стмбула, інакше настане справжня катастрофа. За їхніми словами вже зараз слиз покриває не тільки морську поверхню, але і поширюється на глибину від 25-30 метрів.

Читайте також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?