Маск вивів на орбіту десятки інтернет-супутників: вчені попередили про велику небезпеку
Категорія
Технології
Дата публікації

Маск вивів на орбіту десятки інтернет-супутників: вчені попередили про велику небезпеку

Маск вивів на орбіту десятки інтернет-супутників: вчені попередили про велику небезпеку
Джерело:  online.ua

Поки аерокосмічна компанія SpaceX Ілона Маска продовжує виводити десятки інтернет-супутників в космос, вчені б'ють на сполох. За твердженням астрономів, ці дії Маска несуть загрозу нашій планеті. Тривожна ситуація полягає в тому, що ці супутники яскраво висвітлюють небо, через що небезпечні астероїди стають невидимими і їх неможливо буде відстежити. Про це йдеться в статті астронома з Гарвард-Смітсонівського центру астрофізики Джонатана Макдауелла, опублікованій в Astrophysical Journal Letters, передає ONLINE.UA.

Експерт пояснив, що після того, як SpaceX почав запуск супутників в 2019 році, професійні астрономи були вражені яскравими променями світла в сутінковому небі і в полі зору великих телескопів. Як правило, за словами астронома, оспасних астероїдів простіше відстежити в сутінках, але через освітленість, створену інтернет-супутниками, це зробити буде неможливо.

Вчений підкреслив, що проблему для астрономів створюють не тільки інтернет-супутники Маска, але і конкурентів SpaceX - OneWeb. Проблеми можуть виникнути у обсерваторій з особливо широкими оглядом, таких як майбутня обсерваторія імені Віри Рубін в Чилі. Вони найімовірніше, будуть більш схильні до дії.

"Тим не менш, існують і інші наукові проєкти, робота яких може бути порушена ще більше. Наприклад, пошуки навколоземних астероїдів включають спостереження, зроблені в сутінках, де супутники будуть дуже яскравими. Кілька сотень супутників знаходяться над горизонтом у будь-який час ночі. Під час зимових сутінків і всіх літніх ночей більшість з них висвітлені", - підкреслив Макдауелл.

У Ілона Маска вже відреагували на претензію. У компанії SpaceX заявили про готовність працювати з астрономами, щоб переконатися, що Starlink не впливає на наукові відкриття. Тим часом, компанія продовжує випускати нові партії шлюзів даних на орбіті кожні кілька тижнів і планує в найближчій перспективі вивести на орбіту 12 тисяч інтернет-супутників Starlink.

Нагадаємо, тільки напередодні SpaceX успішно вивела на орбіту чергову партію 60 інтернет-супутників Starlink. Всього компанія Маска SpaceX планує запустити в космос 42 тисячі інтернет-супутників, які будуть заважати вченим вивчати космос.

Раніше ONLINE.UA повідомляв, що Amazon збирається запустити в космос 3000 інтернет-супутників.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?