Мексиканські вчені створили маску, що вбиває коронавірус на своїй поверхні
Категорія
Технології
Дата публікації

Мексиканські вчені створили маску, що вбиває коронавірус на своїй поверхні

Мексиканські вчені створили маску, що вбиває коронавірус на своїй поверхні
Джерело:  online.ua

Мексиканські вчені заявили про розробку захисної маски, яка здатна нейтралізувати коронавірус завдяки використанню на ній надзвичайно тонких шарів з різних металів.

Джерело: Reuters

За оприлюдненими даними, у Національному автономному університеті антимікробну маску назвали SakCu, з розподілом на дві частини - перша означає “срібло” мовою майя, а Cu - це хімічний ідентифікатор меді.

Для перевірки дієвості проєкту дослідники скористалися буквально зразками вірусу пацієнтів у лікарні Хуарес та помістили їх на срібно-мідну плівку, якою вкрили поліпропілен.

У разі високої концентрації інфекції, вона зникала приблизно на 80% за вісім годин. Якщо цей показник був низьким, то вірус упродовж наступних двох часів не було взагалі ідентифіковано.

“Під час контакту з наношаром срібло-мідь мембрана SARS-CoV-2 розривається, і його РНК пошкоджується. Таким чином, навіть якщо SakCu утилізується неналежним чином, це не буде проблемою, оскільки він не залишиться забрудненим, оскільки багато людей викидають маски”, - говориться у заяві університету.

Водночас із цим нова маска - багаторазового використання. Її можна очищати пранням до 10 раз без втрати антибактерицидних властивостей.

Станом на середину 2021 року мексиканський університет не займається виробництвом таких масок, тож може виробляти лише до 200 на день.

Пандемія коронавірусу

У Міністерстві охорони здоров’я у липні наголосили, що наразі в Україні неможливо скасувати масковий режим. Це буде можливим лише за умови повноцінної вакцинації більшості населення проти коронавірусу. Утім, у цьому напрямку прогрес лише поки що намічений.

“Ми можемо розглядати лише тоді, коли більша частина населення є провакцинованою і коли є гарантія, що жодна людина, яка знімає маску в публічному місці або місці скупчення людей, не має ризику передати інфекцію”, - уточнив головний санітарний лікар Ігор Кузін.

Читайте також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?