Мер Чернігова відмовився підписати газовий меморандум Зеленського
Категорія
Україна
Дата публікації

Мер Чернігова відмовився підписати газовий меморандум Зеленського

Мер Чернігова відмовився підписати газовий меморандум Зеленського
Джерело:  online.ua

Міський голова Чернігова Владислав Атрошенко не підписав газовий меморандум, укладений між місцевим самоврядуванням та «НАК «Нафтогаз», Асоціацією міст України і Конгресом місцевих та регіональних влад при президентові, оскільки вважає його несправедливим. Мер назвав основні вади документа, підготовленого командою президента Зеленського.

Джерело: “Главком”.

Мер Чернігова зазначив, що меморандум пропонує компенсувати з місцевих бюджетів зростання вартості енергоносіїв та заморозити таким чином тарифи на поточному рівні. Однак кошти місцевого бюджету потрібні для забезпечення харчування дітей у школах та садочках, розвитку інфраструктури, громадського транспорту, надання населенню якісних медичні послуги, тобто для підтримки та розвитку відповідних громад. Таким чином, компенсація різниці тарифів з місцевих бюджетів суперечить самій логіці поділу бюджетів на різні рівні.

Меморандум пропонує нерівні компенсаторні умови

«За рівнем платоспроможності я б поділив всі громади в Україні на чотири групи. Перша – столиця та міста-мільйонники. Друга – інші обласні центри та великі промислово розвинені міста (наприклад, Кривий Ріг або Кременчуг). Третє – міста до 100 тис населення з середнім або низьким промисловим потенціалом. Четверта – інші об’єднані тергромади. За цим меморандумом компенсація різниці в тарифах генеруючим суб‘єктам протягом опалювального періоду обійдеться, умовно для першої групи – 25-30% від бюджетів розвитку; другій групі – 50-60%; третій групі – 70-80%, а для багатьох ОТГ четвертої групи це коштуватиме понад 100% від їхніх бюджетів розвитку. Я вважаю це неправильним та несправедливим», – пояснює Атрошенко.

Мер зазначив, що компенсація у вигляді 4% податку на доходи фізичних осіб, яку пропонує Кабмін, насправді означає, що великі та промислово розвинені міста отримають значно більший ресурс з державного бюджету в розрахунку на душу населення, аніж громади другої, третьої і особливо четвертої груп. Тобто цей меморандум пропонує нерівні компенсаторні умови для різних населених пунктів.

Також Атрошенко нагадав, що Чернігів знаходиться на півночі України і температурний режим опалювального сезону тут завжди нижчий мінімум на 3-4 градуси Цельсія, ніж в Херсоні, Миколаєві або Одесі. Відповідно, затрати місцевого бюджету на проходження опалювального сезону будуть значно вищими, ніж у південних містах. І це не врахували в цьому меморандумі, що є також несправедливим.

«Сам обраний підхід стримування зростання тарифів шляхом допомоги всім, включаючи багатих, є нелогічним з точки зору мільярдів гривень невиправданих затрат. Більш справедливим є підхід надання субсидій тим категоріям населення, які дійсно цього потребують», – наголосив міський голова.

Нагадаємо, 30 вересня на засіданні Конгресу місцевих та регіональних влад при президентові підписано меморандум, згідно з яким тарифи на гарячу воду та опалення для населення не будуть зростати до кінця опалювального сезону 2021-2022 років. Ціни будуть стабільними попри різке зростання вартості енергоносіїв у світі. Крім цього, на Конгресі була озвучена система компенсаторів: щоб місцева влада не вдавалася до підвищення тарифів, в уряді їй гарантували додатково спрямувати 4% податку на доходи фізичних осіб.

Читайте також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?