Меркель, Макрон та інші світові лідери жорстко відреагували на вирок Навальному
Категорія
Політика
Дата публікації

Меркель, Макрон та інші світові лідери жорстко відреагували на вирок Навальному

Меркель, Макрон та інші світові лідери жорстко відреагували на вирок Навальному
Джерело:  online.ua

Напередодні суд Москви скасував умовний термін опозиціонеру Олексію Навальному і замінив його на реальний - політика засудили до 3,5 років в'язниці  по так званій справі "Ів Роше", яку ЄСПЛ визнав політично мотивованою. Весь світ приголомшений рішенням Кремля відправити Навального за ґрати. Світові лідери назвали вирок чистим цинізмом і вимагають від Кремля негайно звільнити опозиціонера. Зокрема, звільнити Навального зажадали прем'єр-міністр Великої Британії Борис Джонсон, канцлерка Німеччини Ангела Меркель, президент Франції Емманюель Макрон, канцлер Австрії Себастьян Курц, верховний представник ЄС із зовнішньої політики і політики безпеки Жозеп Боррель, глава Європейської комісії Урсула фон дер Ляєн, голова Європейського ради Шарль Мішель, лідери країн Балтії, Ради Європи, Швейцарії та Канади. Офіційна Москва у відповідь закликала світ не втручатися у внутрішні справи Росії. У команді російського президента Володимира Путіна дали зрозуміти, що не випустять Навального з в'язниці до 2023 року, поки не закінчиться термін його ув'язнення, передає ONLINE.UA.

"Рішення Навалоного повернутися в Росію після отруєння було воістину сміливим і самовідданим вчинком. Сьогоднішня постанова було чистим боягузтвом і не відповідала самим основним стандартам правосуддя. Олексій Навальний повинен бути негайно звільнений", - зажадав глава МЗС Великої Британії Борис Джонсон.

Міністерка оборони Німеччини Аннегрет Крамп-Карренбауер назвала тюремне ув'язнення Навального "чистим цинізмом" з боку Росії.

"Спочатку Навального отруїли, а потім посадили в тюрму за те, що він не виконував вимоги умовного терміну, перебуваючи в комі? Чистий цинізм. Свободу Навальному", - заявила глава німецького Міноборони.

Макрон нагадав Путіну, що політичні розбіжності - це не злочин, за який саджають до в'язниці.

"Вирок Олексію Навальному неприйнятний. Політичні розбіжності - не злочин. Ми закликаємо до його негайного звільнення. Повага прав людини, в числі яких демократичні свободи, не підлягає обговоренню", - відреагував президент Франції на вирок Навальному.

Боррель підкреслив, що суперечить рішенню ЄСПЛ, який визнав справу "Ів Роше" довільним і необгрунтованим.

"Отруєння, потім висновок Навального - це новий« рекорд »свавілля російської влади на тлі масових затримань мирних протестуючих в містах РФ. Росія явно не хоче сама поважати права людини і свободи. Значить Росію потрібно змусити їх поважати. Це завдання міжнародного співтовариства", - прокомметіровал вирок Навальному глава МЗС України Дмитро Кулеба.

Нагадаємо, 2 лютого суд у Москві засудив Навального до 3,5 років колонії загального режиму із зарахуванням часу, який він провів під домашнім арештом в 2014 році. Таким чином, за гратами опозиціонеру доведеться провести 2 роки і 8 місяців, а на свободу він вийде тільки в 2023 році.

Як відомо, Навального затримали і заарештували відразу ж після повернення в Москву після прильоту з Німеччини, де він проходив лікування через отруєння "Новачком". До того, 13 січня, в РФ опозиціонера оголосили в розшук через справу 6-річної давності. Суд вирішив, що він разом з братом Олегом переконали компанію Ів Роше укласти невигідну угоду. У ФСВП стверджують, що політик не виконував покладені на нього зобов'язання і ухилявся від контролю поки німецькі лікарі рятували йому життя після замаху на вбивство, за яким, імовірно, стоять співробітники ФСБ.

Раніше ONLINE.UA повідомляв, що Фонд Навального попросив Байдена ввести санкції проти оточення Путіна. У список включили олігархів, які зберігають гроші Путіна, чиновників, що пригнічують протести, і силовиків, причетних до отруєння і переслідування Навального.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?