Ми входимо у "новий світ". Вчені виступили з заявою на тлі температурного рекорду
Категорія
Світ
Дата публікації

Ми входимо у "новий світ". Вчені виступили з заявою на тлі температурного рекорду

спека, температурні рекорди, спека у вересні
Джерело:  online.ua

За словами науковців, вересень 2023 року виявився найспекотнішим для Європи та всього світу, побивши рекорд 2020 року. До такого висновку дійшли представники європейської програми дослідження навколишнього середовища та безпеки Copernicus.

Світ пережив новий температурний рекорд: перші подробиці

Вчені звертають увагу на те, що з середньою температурою на суходолі 16,38°C, вересень став на 0,5°C теплішим за досі рекордний вересень 2020 року.

Окрім того, наголошується: якщо взяти середні температурні показники вересня протягом 1850-1900 років, вересень 2023 року був спекотнішим на 1,75°C, а порівняно з середніми показниками вересня 1991-2020 років – на 0,9°C теплішим.

Ми щойно стали свідками найбільш неймовірного місяця вересня з точки зору клімату… Ми входимо у "новий світ”, – виступив із заявою з цього приводу служби відстеження зміни клімату Карло Буонтемпо.

Як зазначають представники європейської програми дослідження навколишнього середовища та безпеки Copernicus, аномально тепла чи навіть спекотна погода протягом минулого місяця була зафіксована на усіх континентах.

Варто звернути увагу на те, що в Європі зафіксували новий континентальний спекотний рекорд вересня.

Йдеться про те, що у Франції стовпчик термометра перевищував 35°C фактично до початку жовтня.

Середня температура світового океану досягла 20,92°C, що також є рекордом для вересня і найвищим показником після серпня 2023 року.

Науковці не змогли спрогнозувати спеку в Європі

Вчені не приховують той факт, що певні регіони Європи протягом 2023 року нагрівалися швидше, ніж вони прогнозували раніше.

За словами дослідників зі Швейцарського федерального технологічного інституту, вони вирішили проаналізувати зміни клімату у Європі, що сталися протягом останніх 70 років.

Що важливо розуміти, загальна кількість днів з надмірно спекотною температурою збільшилась втричі з 1950 року.

Навіть тільки у масштабах Європи ми бачимо, що ці тенденції більш потужні, аніж ми очікували від природного розвитку подій. Це реальний сигнал від зміни клімату, - наголошують вчені.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?