Мінцифра запускає платформу Data+ для відкритих даних
Категорія
Технології
Дата публікації

Мінцифра запускає платформу Data+ для відкритих даних

Міністерство цифрової трансформації України
комп'ютер

Міністерство цифрової трансформації запускає комунікаційну платформу Data+ для забезпечення системного діалогу між розпорядниками та користувачами відкритих даних на регулярних тематичних зустрічах.

Головні тези:

  • Платформа Data+ об'єднує розпорядників та користувачів відкритих даних для спільної роботи над політикою та законодавством.
  • Учасники платформи можуть сприяти міжнародному співробітництву та обміну досвідом у галузі відкритих даних.
  • Мінцифра дозволяє розробникам з інших країн використовувати код мобільного застосунку 'Дія' для власних державних сервісів.
  • Відкритий код мобільного застосунку 'Дія' забезпечує безпеку даних користувачів шляхом тестування вигаданими користувачами з вигаданими даними.
  • Міністр цифрової трансформації Михайло Федоров висловлює переконання у важливості використання відкритого коду як однієї з топових світових практик.

Що відомо про запуск платформи Data+ для відкритих даних

Платформа Data+ об’єднає для співпраці всіх стейкхолдерів сфери відкритих даних: представників державних органів, бізнесу, медіа, експертів та громадських активістів.

Учасники платформи зможуть:

  • брати участь у розробці політики відкритих даних;

  • вносити пропозиції щодо вдосконалення законодавства;

  • сприяти міжнародному співробітництву та обміну досвідом у сфері відкритих даних.

Комунікаційна платформа Data+ створена Міністерством цифрової трансформації України, Офісом Омбудсмана України та завдяки проєкту «Підтримка цифрової трансформації» за підтримки USAID і UK Dev.

"Дія" стала програмою з відкритим кодом

Міністр цифрової трансформації України Михайло Федоров поінформував, що розробники з інших країн тепер можуть використовувати та імпортувати код мобільного застосунку "Дія" для запуску власних державних сервісів.

За його словами, у якості "першого кроку", окрім загального коду серверної й мобільної частини застосунку, команда Мінцифри додала документ "Посвідчення водія" та послугу "Витяг про несудимість" — як приклади логіки роботи застосунку з даними.

З часом послуг та документів буде більше. А ще кожен айті-фахівець зможе проаналізувати код і запропонувати, як покращити "Дію”.

Він запевнив, що дані українців у цілковитій безпеці, адже у відкритому коді немає доступу до реєстрів.

Якщо айтівець захоче зробити "запит у реєстр", то спеціально для цього в тестове середовище завантажили вигаданих користувачів із вигаданими даними. На цих користувачах можна перевірити логіку роботи з інформацією.

Також урядовець пояснив, що відкритий код — це одна з топових світових практик. За таким підходом робили європейські ковід-сертифікати та Європейський гаманець цифрової ідентифікації, а також так працюють компанії Linux, Android та MySQL.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?