Міндовкілля вдесятеро збільшило штрафи за незаконне збирання грибів та ягід
Категорія
Економіка
Дата публікації

Міндовкілля вдесятеро збільшило штрафи за незаконне збирання грибів та ягід

Міндовкілля вдесятеро збільшило штрафи за незаконне збирання грибів та ягід
Джерело:  online.ua

Кабмін та Міндовкілля переглянули суми штрафів за заподіяну шкоду природно-заповідному фонду і прийняли рішення про щорічне індексування її розміру, який збільшується у 10 разів. 

Джерело:  Урядовий порталМіндовкілля

Пояснюють рішення тим, що попередні штрафи були надто мізерними для браконьєрів, прибуток від їх незаконної діяльності легко покривав ці виплати державі.

Якщо проаналізувати стягнення за найбільш розповсюджені види діяльності, то, наприклад, за полювання на оленя чи кабана мисливцям доведеться сплатити 30,3 тис. гривень. Один кілограм ягід, зібраних у природно-заповідному фонді, коштуватиме людині 378 гривень. За один зрізаний без ліцензії гриб у природно-заповідному фонді встановлено штраф у 75 гривень.

Та це у випадку, якщо йдеться про зайняття промислом без відповідного дозволу. Для власних потреб, запевняють у Міндовкілля, в межах національних природних парків та біосферних заповідників і надалі можна збирати гриби та ягоди.

Виняток, як і раніше, де забороняється збирати гриби, зривати рослини чи проводити будь-які інші дії, становлять території суворого заповідання.

За незаконне рубання або пошкодження дерев штраф становить від 257 гривень до 18,3 тис. гривень у степовій зоні. В інших зонах — від 227 гривень до 16,8 тис. гривень.

Об’єкти природно-заповідного фонду, яких стосується нововведення

Також у відомстві запевняють, що документ не встановлюється жодних нових обмежень або заборон щодо використання природних ресурсів, оскільки постанова стосується виключно територій та об’єктів природно-заповідного фонду:

  • природних заповідників;

  • національних природних парків;

  • ботанічних садів;

  • дендрологічних парків.

Зі свого боку, в Кабміні пояснюють, що з часу останніх змін у політику штрафів, індекс інфляції зріс на понад 300%. Тож "логічно, що такси потрібно було переглядати". У відомстві дали зрозуміти, що мізерний штраф для браконьєрів був лише стимулюючим фактором до незаконної діяльності.

Вони отримували суттєво більший прибуток від незаконно виловленої риби чи, наприклад, від зрубленої деревини. Крім вищевказаного, порушники встановлених обмежень щодо діяльності на заповідних територіях сплачуватимуть більші штрафи за такі види діяльності:

  • зайняття земельних ділянок, забруднення територій

  • самовільну заготівлю сіна або випасання худоби;

  • проїзд транспорту, прольоту та посадки літальних апаратів;

  • зниження чи пошкодження газонів та квітників;

І за згадані вже:

  • вирубування, пошкодження дерев та рослин;

  • полювання;

  • збирання або знищення дикорослих трав’янистих рослин, лісової підстилки, лікарських рослин, дикорослих плодів горіхів, грибів, ягід.

Читайте також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?