Міндовкілля застерігло про загрозу опустелювання й погодних катаклізмів в Україні
Категорія
Україна
Дата публікації

Міндовкілля застерігло про загрозу опустелювання й погодних катаклізмів в Україні

Міндовкілля застерігло про загрозу опустелювання й погодних катаклізмів в Україні
Джерело:  online.ua

У Міністерстві захисту довкілля та природних ресурсів звернули увагу на надзвичайно деструктивні тенденції щодо клімату й природних показників в Україні.

Джерело: Міндовкілля

За офіційними даними експертів відомства, зміни клімату на місцевому рівні зумовлені перш за все деградацією земель та опустелюванню. Це своєю чергою провокує втрату біорізноманіття, нестачу водних ресурсів, голод і міграції населення.

“Україна посідає 9 місце у світі за площею орних земель, які займають майже 33 млн га. Понад 60% орних земель в Україні вкриті чорноземами”, - нагадали у міністерстві.

Також посадовці зауважили кілька важливих статистичних моментів:

  • розораність українських земель на 54% (що призводить до розвитку деградаційних процесів);

  • згубний вплив водної ерозії на 13 мільйонах гектарів сільськогосподарських ділянок;

  • вітрову ерозію на понад 6 мільйонах гектарах земель;

  • пилові бурі, які охоплюють близько 20 мільйонів гектарів.

“За свідченням вчених, через кліматичні зміни Україна переходить у зону надвисоких температур і погодних катаклізмів. І вже у найближчі 30-40 років країні загрожує опустелювання великих територій”, - заявили в міністерстві.

Голова відомства Роман Абрамовський звернув увагу на необхідність потужної боротьби з опустелюванням, що повинно стати буквально пріоритетним напрямом державної екологічної політики.

Зокрема, для протистояння катаклізмам посадовці затвердили Національний план дій щодо боротьби з деградацією земель та опустелюванням до 2025 року, а також створили Координаційну раду з питань боротьби з деградацією земель та опустелюванням.

“Наша держава приєдналася до процесу встановлення та реалізації добровільних національних завдань щодо досягнення нейтрального рівня деградації земель. Така робота проводиться у рамках впровадження Цілей Сталого Розвитку та Конвенції ООН про боротьбу з опустелюванням. Аби досягти нейтрального рівня деградації земель, маємо втілювати заходи зі стабілізації підвищення вмісту гумусу в ґрунтах”, - резюмував сам міністр.

Читайте також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?