Науковці б'ють на сполох через "новий стандарт" у рівні СО2 у повітрі
Категорія
Економіка
Дата публікації

Науковці б'ють на сполох через "новий стандарт" у рівні СО2 у повітрі

Науковці б'ють на сполох через "новий стандарт" у рівні СО2 у повітрі
Джерело:  online.ua

Сьогоденний рівень наявності вуглекислого газу в повітрі на поверхні Землі на 50% перевищує відповідні показники індустріальної епохи, попереджають науковці.

Джерело: Phys.org

За висновками фахівців Національного управління океанічних і атмосферних досліджень, йдеться про рівень на початку індустріальної епохи у розвитку людства.

Середній показник вуглекислого газу у травні 2021 року сягнув 419,13 частини на мільйон. Кліматолог структури Пітер Танс уточнив, що це на 1,82 частини на мільйон перевищує рівень травня торік.
Початковий “індустріальний” рівень своєю чергою становив 280 частин на мільйон.

Для розрахунків обрали травень через те, що саме в цей період щороку показники вуглекислого газу в повітрі сягають максимуму. Це відбувається напередодні цвітіння рослин у Північній півкулі, які частково поглинають CO2 з атмосфері.

Одночасно з цим викиди вуглекислого газу внаслідок спалювання вугілля, нафти чи природного газу, що передбачає транспортування чи видобуток електроенергії, набагато вище за обсяг цієї речовини, яку можуть поглинути рослини на планеті.

Щороку експерти оновлюють рекорди з рівня парникових газів.

“Досягнення на 50% вищого рівня вуглекислого газу, ніж під час доіндустріальної епохи, насправді є новим стандартом, і це не в хорошому сенсі”, - пояснила кліматологиня Університету Корнуала Наталі Маховальд.

Проблеми екології на Землі

Нещодавно генеральний секретар Організації Об’єднаних Націй Антоніу Гутерріш звернув увагу на реальну загрозу людству від глобального потепління.

Він звернув увагу влади усіх країн на те, що людство на Землі може не дожити до наступного століття, якщо вже зараз не розпочати боротьбу з глобальним потеплінням. Окрім того, Антоніу Гутерріш нагадав, що, за даними вчених, дуже важливо утримувати підвищення глобальної температури на рівні 1,5 °C, однак поки цієї мети ще не спромоглися досягти.

“Мільярди людей в усьому світі вже страждають від нашої бездіяльності. Через вкорінену залежність від викопного палива ми тупцюємо на місці. Глобальні кліматичні зміни спричиняють безпрецедентні лісові пожежі, інтенсивні і часті циклони, повені, посухи та інші екстремальні погодні явища”, - резюмував він.

Читайте також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?