Мінекономіки погіршило прогноз зростання ВВП України на 2023 рік
Категорія
Економіка
Дата публікації

Мінекономіки погіршило прогноз зростання ВВП України на 2023 рік

Мінекономіки погіршило прогноз зростання ВВП України на 2023 рік
Джерело:  online.ua

Мінекономіки переглянуло макропрогноз на 2023 рік. Міністерство погіршило прогноз зростання ВВП України у 2023 році до 1% і поліпшило прогноз інфляції до 24%.

Джерело: Інтерфакс-Україна

Чому прогноз росту ВВП погіршився

Заступник міністра Сергій Соболєв повідомив, що Міністерство економіки України переглянуло макропрогноз на 2023 рік, погіршивши прогноз зростання ВВП з 3,2% до 1%.

Під час дискусії, організованій Центром економічної стратегії (ЦЕС) Соболєв заявив, що прогноз росту ВВП погіршився насамперед через припущення, що воєнні дії не завершаться в середині року, а триватимуть "майже цілий рік".

Здається, ми пройшли пік інфляції - вона поступово починає знижуватися. Ми прогнозуємо, що вона з 26,6% у 2022 році зменшиться до 24%, - сказав заступник міністра.

Зазначимо, що раніше Мінекономіки прогнозувало інфляцію на цей рік 28%, і цей прогноз було закладено до закону про держбюджет на 2023 рік.

ЄБРР значно погіршив прогноз зростання ВВП України

У новому звіті "Регіональні економічні перспективи" йдеться про те, що Європейський банк реконструкції та розвитку суттєво погіршив прогноз зростання ВВП України у 2023 році до з 8%, прогнозовані у вересні 2022 року, до 1%.

У 2023 році, якщо виходити з того, що бойові дії в Україні залишаться обмеженими нинішньою територією, на якій до війни вироблялося менше 20% ВВП, цілком імовірно, що реальний обсяг виробництва стабілізується на рівні близько 70% до рівня 2021 року, - зазначили політики ЄБРР.

Наразі економіка України, як і раніше, суттєво залежатиме від воєнного часу.

Читайтет також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?