Мінекономіки розкрило масштаби тіньового сектору в Україні
Категорія
Економіка
Дата публікації

Мінекономіки розкрило масштаби тіньового сектору в Україні

Мінекономіки розкрило масштаби тіньового сектору в Україні
Джерело:  online.ua

У Міністерстві розвитку економіки й торгівлі констатували збільшення обсягу тіньового сектору за підсумками 2020 року, на що могла вплинути пандемія коронавірусу.

Джерело: Мінекономіки

Згідно з офіційними висновками фахівців, показники тіньової економіки сягнули 30% від загального обсягу ВВП держави. Це приблизно на 3% вище за показники 2019 року.

“Ускладнення умов економічної діяльності, внаслідок запровадження протиепідемічних заходів в Україні та світі, спричинили природне бажання суб’єктів господарювання зменшити ризики втрати лімітованих ресурсів, що і призвело до зростання тінізації економіки”, - згадали причини у міністерстві.

Відомство звернуло увагу на те, що зростання відзначилося меншими темпами у порівнянні зі стрибком у попередні кризові періоди. Це вказує на неординарний характер так званої коронакризи.

Зокрема, глобальний карантин і ризики поширення вірусу, для запобігання яким необхідно дотримуватися заходів безпеки, вплинули на звичні моделі поведінки людей. Все це вплинуло на канали тінізації та обмежило можливості тінізації, заблокувало частково традиційні канали й зумовило обмеження у поширенні нових.

У міністерстві пояснили, що процеси тінізації спричинені серед іншого недостатньо сприятливим середовищем. Позитивні очікування від реформ, їхня реалізація стимулюють населення до розширення діяльності у легальному секторі за умови поліпшення інвестклімату у країні.

Системні чинники, які можуть стримувати процес виводу економічних операцій з тіні - це низький рівень захисту прав власності та ліквідності фондового ринку, захисту прав інвесторів, недостатній рівень захисту інтелектуальної власності, недосконалість судової системи.

Також передбачувано серед таких факторів високий рівень корупції та факт існування в Україні непідконтрольних уряду територій - у Донецькій та Луганській областях, а також окупований статус Криму.

Читайте також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?