Міненерго Білорусі анонсувало початок постачання електроенергії в Україну
Категорія
Економіка
Дата публікації

Міненерго Білорусі анонсувало початок постачання електроенергії в Україну

Міненерго Білорусі анонсувало початок постачання електроенергії в Україну
Джерело:  online.ua

Не зважаючи на вчорашню заяву глави Міністерства енергетики України про те, що з Білорусі не імпортовано жодного кіловату, у білоруському відомстві анонсують відповідні поставки. Йдеться про початок надходжень, передбачених спільним контрактом.

Джерело: пресслужба Міненерго Білорусі

"Відповідно до підписаного контракту, поставки будуть здійснюватися протягом листопада", - повідомляють у Міненерго Білорусі.

Нагадаємо, у п’ятницю 5 листопада міністр енергетики України Герман Галущенко, відповідаючи на питання про поставки з сусідньої країни, сказав, що це питання належить до повноважень Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг. І додав:

"На сьогоднішній день жодного квт імпорту не надійшло в Україну. Тому я не розумію, для чого зараз про це говорити", - сказав Галущенко.

За словами голови Комітету Ради з питань енергетики Андрія Геруса, електроенергію отримала лише одна компанія – ТОВ "ТЕТ груп" колишнього комерційного директора групи ДТЕК Віталія Бутенка. Варто додати, що наприкінці жовтня Герус також заявляв, що українська сторона не вестиме закупівель мегават для власної енергетичної систему у виробників з Росії та Білорусі.

У білоруському відомстві зазначили, що графік постачання сформували, відштовхуючись від режиму роботи енергосистеми й потужності генеруючого обладнання.
Варто зазначити, що, судячи з повідомлень Міненерго РБ, в Україну з цієї країни доставили електроенергію потужністю 500 МВт 2 листопада.

На складах українських ТЕС суттєво зменшилась кількість накопиченого вугілля

Згідно з аналізом експертів в енергетичній галузі, ситуація склалася внаслідок ремонту одразу трьох енергоблоків ДПЕК, найбільшої приватної енергетичної компанії України. Поставки з Білорусі можна вважати спробою компанії заощадити вугілля в умовах дефіциту.

Наприкінці минулого місяця запаси вугілля були вчетверо меншими, ніж того вимагають сезонні нормативи. Згідно з аналізом цін, закупівля електроенергії з Білорусі обходиться українській економіці навіть дешевше, ніж закупівля на внутрішньому ринку. Вартість склала 80 доларів за МВт-годину, це на третину менше, ніж ринкова ціна на українському ринку.

Читайте також:

  • В Міненерго прокоментували газовий тиск РФ на Молдову. Україна наступна.

  • У Байдена попередили про новий план Путіна щодо газу.

  • У Зеленського назвали єдиний спосіб порушити монополію РФ на поставки газу.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?