В Міненерго прокоментували газовий тиск РФ на Молдову. Україна наступна
Категорія
Економіка
Дата публікації

В Міненерго прокоментували газовий тиск РФ на Молдову. Україна наступна

В Міненерго прокоментували газовий тиск РФ на Молдову. Україна наступна
Джерело:  online.ua

У Міністерстві енергетики України заявили, що після Молдови, серйозні проблеми з наявністю газу в сховищах можуть торкнутися також і України. Проте криза, як запевняє радник глави відомства Олена Зеркаль, пошириться по всій Європі.

Джерело: "Радіо Свобода"

"Там (в Молдові. - ред.) дуже критична ситуація. І проводили дуже багато зустрічей і розмов з Молдовою про те, як вирішувати цю кризу. І зрозуміло, її можна вирішувати тільки спільно. Тому що Молдова - це перший дзвінок. В принципі, ця криза буде притаманною всій Європі. І на жаль, Україна наступна", - сказала вона.

Радниця міністра енергетики Олена Зеркаль також коментує ситуацію з цінами на паливо на європейському континенті. Судячи з усього, цьогорічний сезон суттєво вдарить по бюджетах цілої низки країн ЄС.

“У Європі зросли ціни на «енергетичний кошик», який включає вугілля, нафту та газ, на 95%. Тобто зараз всі відчувають, що це таке”, - каже Зеркаль.

На відміну від очолюваної диктатором Олександром Лукашенком Білорусі, в Молдові не отримали від Росії "спеціальних", цін на газ, які значно нижчі від загальної ціни на ринку.

"Молдова отримала ще додаткові умови укладення цих контрактів. І зараз їм дуже важко. І вони звертаються саме до України за допомогою, до ЄС", - пояснила Зеркаль.

Нагадаємо, в цю п'ятницю, 22 жовтня, в Молдові почав діяти режим надзвичайного стану строком, який триватиме щонайменше місяць. Уряд прийняв відповідне рішення в зв'язку зі сформованою в країні ситуацією в сфері енергетики.

Безпрецедентна енергетична криза в Європі за останні 50 років

За 9 місяців цього року газ у Європі подорожчав майже втричі, якщо в січні паливо продавали по 300 доларів, то нині ціна сягнула 1250 доларів за тисячу кубометрів.

Нині Європу затягнула небачена за останні пів століття енергетична криза. Експерти проводять паралелі нинішньої ситуації з арабським нафтовим ембарго 1970-х років.

Тоді Організація країн — експортерів нафти (ОПЕК), до складу якої входили всі арабські країни-члени, а також Єгипет і Сирія, заявили в ході Жовтневої війни, що вони не будуть постачати нафту країнам, що підтримали Ізраїль у тодішньому конфлікті з Сирією та Єгиптом. Насамперед, йшлося про США та їхніх союзників у Європі. Тодішня, як і сьогоднішня криза, має неабиякі наслідки не лише в економічній, але й у соціальній та політичній сферах.

Читайте також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?