Мінфін оцінив дефіцит загального фонду держбюджету
Категорія
Економіка
Дата публікації

Мінфін оцінив дефіцит загального фонду держбюджету

Мінфін оцінив дефіцит загального фонду держбюджету
Джерело:  online.ua

За 12 місяців минулого року загальний фонд держбюджету виконано з дефіцитом у розмірі 166,8 мільярда гривень при розписі на звітний період у сумі 220,9 мільярда гривень. Такі дані наводить Міністерство фінансів.

Джерело: Мінфін

Тож, у відомстві вказують, що минулоріч до загального фонду державного бюджету надійшло 1,084 трлн грн, розпис виконано на 102,8%, або +30 млрд гривень. Водночас за платежами, сплату яких контролює Державна податкова служба, надходження становили 614,4 млрд грн, розпис виконано на 103,1% (+18,4 млрд грн).

Надходження платежів, сплату яких до бюджету контролює Державна митна служба, становили 409,3 млрд грн, виконання – 103,2% (+12,6 млрд грн). Із загальної суми надходжень 380,3 млрд грн надійшло у вигляді податку на додану вартість, 26,6 млрд грн – ввізного мита.

Фінансові надходження єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування до Пенсійного фонду та фондів соціального страхування становили 349 млрд грн, що на 10,7 млрд грн перевищило планові показники.

Видатки за загальним фондом державного бюджету становили 1,258 трлн грн або 98,4% від розпису на звітний період.

Зазначимо, згідно з останніми даними Держстату, за фактично весь минулий рік (а якщо точно — 11 місяців)  інфляція в Україні становила 9,4%, базова – 7,4%.

Водночас Нацбанк дає прогноз щодо інфляції за підсумками минулого року на рівні 10%. Також відомство очікує на показники в 5% до завершення поточного, 2022 року.

Чорні лебеді української економіки 

У той час, як МВФ на початку жовтня погіршив прогноз зростання економіки України у 2021-му з 4% до 3,5%,  JP Morgan були ще більш песимістичними та погіршили прогноз ВВП нашої країни з 4,5% до 2,3%.

В ухваленому нещодавно Державному бюджеті на 2022 рік зростання ВВП заклали на рівні 3,8%. Це, до речі, на 0,8 процентного пункту менше, ніж у бюджеті минулого року.

Експертів такі показники часто наштовхують на думки про стагнацію української економіки та погіршення ситуації через можливу появу низки «чорних лебедів».

Нагадаємо, це теорія, що розглядає важкопрогнозовані та рідкісні події, що мають значні наслідки. Її автор — американський економіст ліванського походження Нассім Ніколас Талеб.

Читайте також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?