Міністри енергетики України, США і Німеччини обговорили загрози “Північного потоку-2”
Категорія
Політика
Дата публікації

Міністри енергетики України, США і Німеччини обговорили загрози “Північного потоку-2”

Міністри енергетики України, США і Німеччини обговорили загрози “Північного потоку-2”
Джерело:  online.ua

Сьогодні, 23 серпня, в Києві напередодні запуску російської газової магістралі “Північний потік-2” відбулась робоча нарада міністрів енергетики трьох країн: України, США та Німеччини.

Джерело: пресслужба Офісу президента України.

В межах цієї зустрічі, представники уряду України, Сполучених Штатів Америки та Федеративної Республіки Німеччина обговорили ряд питань, які, на думку учасників, зможуть запобігти застосуванню Російською Федерацією транзиту газу до Європейського союзу як одного з варіантів зброї та тиску на Україну і ЄС.

В обговоренні взяли участь міністр енергетики України Герман Галущенко, міністр економіки та енергетики Німеччини Петер Альтмаєр і міністр енергетики США Дженніфер Гренголм.

Про що йшлося на зустрічі

Окрім інших питань, що розглядались на зустрічі, найбільш важливим для українського представництва є питання збереження повних обсягів транспортування газу територією України через магістральний газопровід “Дружба”.

"Стосовно "Північного потоку-2". Насправді ми виходили з позиції, яка вже задекларована, і яка була озвучена президентом України про те, що ми не можемо дозволити використовувати Російській Федерації газ як зброю. Ми досить детально обговорили можливість гарантування безпеки постачання газу, важливість забезпечення транзиту і ті кроки, які забезпечать гарантії для України у збереженні транзитного потенціалу", - пояснив журналістам міністр енергетики України Герман Галущенко.

Особливий наголос українське представництво зробило на питаннях використання транспортування газу до ЄС, як традиційний варіант тиску на Україну з боку Російської Федерації. Українська делегація погодилась на пропозицію Німеччини сприяти глобальному реформуванню енергетичного сектору України шляхом активного запровадження т.зв. “зелених технологій”.

"Ми обговорили насправді досить детально ті питання і ті загрози, які ми бачимо у реалізації проєкту "Північний потік-2". Ми обговорили ті питання, які стосуються реформування енергетичного сектору України з точки зору декаборнізації, з точки зору тих новітніх технологій, які ми плануємо реалізовувати", - підкреслив український міністр.

Також, з метою унеможливити шантажування України з боку Росії, учасники обговорили шляхи зменшення впливу російського газового монополіста, державної компанії “Газпром” на ринку газу та газового конденсату.

"Ми обговорювали окремо застосування Третього енергетичного пакету. Обговорювали питання усунення монополії "Газпрому" на ринку і цілий ряд кроків, які дійсно можна зробити з точки зору реальних гарантій для України стосовно збереження транзиту. І ключове тут якраз є - це енергетична безпека як України, так і країн Європи", - підкреслив міністр.

Окремим пунктом міністр енергетики України виніс на розгляд тристоронньої робочої групи питання синхронізації енергосистем України.

"Окремо ми обговорили синхронізацію енергосистем України з країнами Європейського Союзу. І зазначили, що це є важливо якраз для України з точки зору декарбонізації і тих процесів, які ми плануємо на сьогодні реалізовувати в плані трансформації енергетики", - повідомив представник Кабінету міністрів України.

Читайте також:

  • Зеленський розкрив план Києва щодо Криму та Росії-окупанта.

  • Країнам-транзитерам доведеться конкурувати за право транзиту російського газу – Лавров.

  • Зеленський озвучив, чого чекає від Заходу щодо Північного потоку-2.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?