Мінкульт посилив правила виїзду за кордон для артистів
Категорія
Україна
Дата публікації

Мінкульт посилив правила виїзду за кордон для артистів

Мінкульт посилив правила виїзду за кордон для артистів
Джерело:  online.ua

Міністерство культури та інформаційної політики офіційно підтвердило посилення правил виїзду за кордон для чоловіків-артистів. Тепер міністерство може сприяти у виїзді за кордон митців лише за наявності військово-облікових документів.

Джерело: Мінкульт

Нові вимоги для виїзду за кордон артистів-чоловіків

За законом під час воєнного стану та оголошення мобілізації заборонено виїзд з країни чоловіків, громадян України призовного віку.

Однак МКІП може надавати митцям, творцям, художникам, артистам, музикантам й журналістам листи сприяння щодо перетину кордону, якщо вони належать до сфери культури й інформації й мають за мету виїзду захист і популяризацію інтересів держави України на міжнародній арені, з обов’язковим поверненням у країну.

Для запобігання випадкам зі зловживанням, таких, наприклад, як з Андрієм Щегелем і режисером Тарасом Голубковим, Мінкультури разом з правоохоронними органами було змушене ініціювати посилення вимог для виїзду за кордон чоловіків призовного віку, — пояснили в Мінкульті.

МКІП може посприяти у перетині державного кордону лише за наявності відповідних документів, зокрема військово-облікових.

Ці документи мають бути у кожного чоловіка призовного віку згідно з законом, а їх відсутність — є порушенням українського законодавства, — йдеться у повідомленні.

Скандали щодо виїзду артистів

Нещодавно український комік Андрій Щегель заявив, що виїхав до Туреччини попри те, що отримав три повістки в армію.

Подаєте заявку в Мінкульт, вам Олександр Ткаченко оформляє дозвіл на виїзд і ви виїжджаєте. Мені виїзд робили такі рахіти, які робили його два місяці, бо вони не можуть скласти букви за порядком. У дозволі на виїзд нас виїжджало шість людей, а виїхало п’ять, бо прізвище одного неправильно написали. Так що це все робиться, і дуже легко, – заявляв у відео комік.

Також український режисер Тарас Голубков зняв кліп для російської співачки Клави Коки. У Міністерстві культури заявили, що він отримав дозвіл для виїзду на зйомки документального фільму про війну в Україні у Європі.

Після цього Мінкульт подав на затвердження уряду проєкт документа щодо більш жорсткого порядку отримання таких дозволів.

Читайте також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?