Мінцифри розкрило терміни запуску COVID-паспортів у Дії
Категорія
Україна
Дата публікації

Мінцифри розкрило терміни запуску COVID-паспортів у Дії

Мінцифри розкрило терміни запуску COVID-паспортів у Дії
Джерело:  online.ua

У Міністерстві цифрової трансформації оголосили, що вже у липні 2021 року передбачає запустити так звані сертифікати про проходження вакцинації українського населення через додаток державних послуг “Дія”.

Джерело: Інтерфакс-Україна

За словами першого заступника міністра Олексія Вискуба, наразі готуються відповідні документи на рівні центрального уряду.

“Технічно ми плануємо запуск електронних сертифікатів в липні. Це стовідсотково буде у "Дія". Відповідну постанову Кабінету міністрів вже готується. Але буде і паперова версія для тих, хто не вміє користуватися смартфонами або не може зайти на сайт. Паперову версію сертифіката вакцинації можна буде замовити у сімейного лікаря. Ми також розглядаємо між мережу ЦНАП для забезпечення більш широкого доступу до цієї послуги”, - наголосив він.

Посадовець уточнив, що наразі українська сторона отримала попередні вимоги до сертифікатів від європейських партнерів. Міністерство з ними ознайомилося та вже технічно готове імплементувати деталі.

“Зараз розглядається впровадження в Україні двох типів ковідних сертифікатів — внутрішнього і зовнішнього. Зовнішній — для можливості подорожувати; внутрішній, якщо такі кейси будуть обрані політично, — для відновлення концертів та інших масових заходів. Зараз це політично дискутується. Зрозуміло, це складне питання, що залежить від доступності вакцини”, - прокоментував цей момент Вискуб.

Станом на сьогодні головне завдання Мінцифри — це максимально швидке створення та запуск міжнародного сертифіката. Він відрізнятиметься від внутрішнього українського підбіркою даних, оскільки на загальному європейському рівні існують вимоги до наявності медичних даних, зокрема про назву вакцини та її виробників.

“Підставою для сертифікатів буде Електронна система охорони здоров'я. Зараз дані всіх вакцинованих українців потрапляють в цю систему, вона буде єдиним джерелом відображення відповідних сертифікатів. Для того, щоб перевіряти ці дані при перетині кордону, в ЄС пропонують створити умовно централізовану базу даних для всіх країн. У ній будуть зберігатися дані, які будуть дозволяти перевіряти дійсність сертифіката, виданого у всіх країнах, що приєдналися до цієї бази”, - наголосив заступник міністра.

Читайте також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?