Місячне затемнення 19 листопада 2021 року - пряма трансляція найдовшого за століття затемнення
Категорія
Технології
Дата публікації

Місячне затемнення 19 листопада 2021 року - пряма трансляція найдовшого за століття затемнення

Місячне затемнення 19 листопада 2021 року - пряма трансляція найдовшого за століття затемнення
Джерело:  online.ua

Повний місяць цього листопада супроводжуватиме часткове місячне затемнення. За даними NASA, це буде найдовше затемнення століття, тривалістю 3 години 28 хвилин. Місяць сягне піку свого освітлення, воно настає, коли вся видима його поверхня освітлюється світлом від Сонця. Об 11:04 за Києвом майже весь супутник зайде в тінь Землі.

Джерело: Inverse

Повне місячне затемнення відбувається, коли Земля вклинюється між Сонцем і Місяцем, закриваючи світло Сонця від супутника, що обертається, і занурюючи його в темряву.

Місячне затемнення може відбутися тільки під час повного місяця, але воно відбувається набагато рідше, ніж сонячне. Зазвичай протягом одного року відбувається в середньому від двох до чотирьох місячних затемнень.

Спостерігати затемнення, на жаль, українці не зможуть, воно буде видно мешканцям Північної та Південної Америки, Австралії та Південно-Східної Азії.

Близько 97 відсотків поверхні Місяця накриє тінь Землі

Місяць перебуватиме під час затемнення в західній частині сузір'я Телець неподалік зоряного скупчення Плеяди. Зовнішні частини тіні, ймовірно, будуть забарвлені у блакитні кольори.

Під час повного місячного затемнення Сонце, Земля і Місяць на короткий момент вирівнюються по прямій лінії. Під час часткового місячного затемнення Сонце, Земля і Місяць не утворюють точну пряму лінію.

Натомість їхнє вирівнювання трохи зрушиться, в результаті чого Земля лише частково покриває всю грань Місяця. Незважаючи на те, що повне місячне затемнення ми не побачимо до 2022 року, те, яке відбудеться завтра - дуже близьке до цього, оскільки близько 97 відсотків поверхні Місяця буде покрито тінню Землі.

Зазначимо, 4 грудня має відбутися повне затемнення Сонця. Смуга повної фази затемнення пройде акваторією Тихого та Атлантичного океанів, а також Антарктидою. Тож побачити його зможуть лише вчені в Антарктиді. Однак невеликі часткові фази затемнення спостерігатимуться на півдні Африки та Австралії.

Читайте також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?