Митрополиту УПЦ МП вперше винесли вирок
Категорія
Україна
Дата публікації

Митрополиту УПЦ МП вперше винесли вирок

Митрополиту УПЦ МП вперше винесли вирок
Джерело:  online.ua

Суд в Україні вперше виніс вирок високопоставленому священнослужителю Української православної церкви московського патріархату. Ним виявився колишній керівник Кіровоградської єпархії — митрополит Іоасаф.

Джерело: Офіс генпрокурора

Митрополиту УПЦ МП вперше винесли вирок

Митрополиту та секретарю єпархії інкримінували порушення рівноправності громадян залежно від їхніх релігійних переконань за попередньо змовою групи людей. Обидва фігуранти визнали себе винними.

Оскільки вони співпрацювали зі слідством, суд у Кропивницькому призначив їм три роки позбавлення волі з іспитовим терміном два роки, а також заборонив на один рік обіймати посади керівників релігійних управлінь і єпархій.

Що це за справа?

Митрополит Іоасаф отримав підозру в грудні 2022 року. За даними СБУ, він входив до найближчого оточення московського патріарха кирила, який підтримував війну росії проти України та мобілізацію в росії.

Митрополит був на постійному зв'язку з кирилом та виконував його доручення щодо виправдання російської агресії та захоплення українських територій, зокрема виправдовував окупацію Криму.

Прокурори довели, що митрополит і його секретар публічно схвалювали захоплення території України, розпалювали міжрелігійну ворожнечу в регіоні на користь росії. Із москви надходили письмові циркуляри з вказівками. Також доручення передавалися під час особистих зустрічей у росії.

У церквах громади людям роздавали пропагандистську літературу, яку друкували багатотисячними накладами в типографіях росії.

Читайте також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?