Міжнародна енергетична агенція звинуватила РФ у поглибленні газової кризи в Європі
Категорія
Економіка
Дата публікації

Міжнародна енергетична агенція звинуватила РФ у поглибленні газової кризи в Європі

Міжнародна енергетична агенція звинуватила РФ у поглибленні газової кризи в Європі
Джерело:  online.ua

За словами очільника Міжнародної агенції з енергетики Фатіха Біроля, Росія поглиблює газову кризу в Європі відмовою від збільшення обсягів поставок блакитного палива.

Джерело:  Bloomberg

Кремль погіршує ситуацію з дефіцітом газу у Європі

Біроль заявив, що Росія могла би збільшити обсяги поставок блакитного палива до Європи щонайменше на третину, та попре це, "Газпром" зберігає обмеження на спотові продажи.

Через поведінку Росії на європейському газовому ринку існує сильна напруженість. Поточний дефіцит у сховищах у Європейському Союзі значною мірою пов'язаний із Газпромом, - підкреслив Біроль.

За даними МЕА, Росія скоротила поставки газу до Європи за останній квартал минулого року на 25% у порівнянні з 2020 роком, та на 22% - у порівнянні з періодом до пандемії COVID-19.

Біроль зазначив, що у той час, як РФ скорочує поставки блакитного палива до Європи, їх нарощують Норвегія, Алжир та Азербайджан.

Сховища газу в ЄС заповнені лише на 51% порівняно з приблизно 70% зазвичай.

Фото - facebook.com/utg.ua
Голова МЕА заявив, що саме російський "Газпром" відповідальний за половину дефіцита газу у Європі.
У даний момент ціни на газ у Європі складають порядка 1 тис доларів за тисячу кубометрів.

У Європі закликають покарати Росію за маніпуляції на газовому ринку

Очільниця Міністерства закордонних справ Німеччини Анналена Бербок звернула увагу на те, що спроби команди російського президента Володимира Путіна використовувати газові поставки як тиск на споживачів повинні мати наслідки. За її словами, насамперед йдеться про скандальний газогін "Північний потік-2".

Німецька політикиня виступила з ною заявою про газ та російський трубопровід у Римі. Як стверджує Бербок, спроби використовувати газові поставки як спосіб тиску на споживачів повинні мати наслідки.

Окрім того, політикиня звернула увагу на те, що скандальний російський газогін має "стратегічне значення", а питання поділу постачальника газу та оператора газопроводу має бути прояснене повністю.

Читайте також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?