Росія в кілька разів знизила транзит газу через Україну до однієї з країн ЄС
Категорія
Економіка
Дата публікації

Росія в кілька разів знизила транзит газу через Україну до однієї з країн ЄС

Росія в кілька разів знизила транзит газу через Україну до однієї з країн ЄС
Джерело:  online.ua

У перші дні нового року транзит газу з РФ через Україну до Словаччини знизився втричі. Згідно з даними оператора ГТС Словаччини Eustream, якщо наприкінці минулого місяця заявка була 83,8 млн куб. м, то вже 3 січня вона становила до 26,1 млн. куб. м.

Джерело: дані Eustream, Facebook голови ГТС

Варто уточнити, що зниження показників відбулось доволі різко, але воно розділене на три дні. 1 січня 2022 року заявка впала до 49,5 млн. куб. м, на 2 січня – до 35,5 млн. куб. м, і в третій день року досягла вищевказаного показника.

Дані "Оператора ГТС України" свідчать, що надходження газу через газовимірювальну станцію (ГВС) "Суджа" та ГВС "Сохранівка" на російсько-українському кордоні 31 грудня 2021 року становило 103,5 млн куб. м, 1 січня 2022 року – 76 млн. куб. м, 2 січня – 61,3 млн. куб. м при оплачуваних "Газпромом" 110 млн куб. м/добу.

Голова ГТС (газотранспортних систем) України Сергій Макогон зазначив, що транзит природного газу ГТС України у 2021 році склав 41,7 млрд куб. м за загального обсягу заброньованих потужностей 44,4 млрд куб. м для пунктів входу з РФ та 45,8 млрд куб. м для пунктів виходу до країн ЄС і Молдови.

Тобто Газпром у 2021 році використав заброньовані потужності української ГТС у пунктах входу на 93,8%, у пунктах виходу – на 91%. Макогон додав:

Наразі не існує проблем з наявністю потужностей для транзиту додаткових обсягів газу, а є проблема з небажанням РФ збільшувати постачання газу до ЄС.

Підвищення тарифів на воду та газ з січня

З 1 січня 2022 року в Україні також зміняться тарифи на газ. Найбільше доведеться заплатити клієнтам “Чернівцігаз” – 2,57 грн за кубометр (з ПДВ), “Гадячгаз”, “Закарпатгаз”, “Лубнигаз”, “Миколаївгаз”, АТ “Тисменицягаз”, а також “Харківгаз” – 2,39 грн.

Мінімальна вартість встановлена для клієнтів “Київгазу” – 0,38 грн за кубометр (з ПДВ) і “Харківміськгаз” – 0,52 грн.

Читайте також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?