Міжнародні експерти попередньо назвали причиною пожежі в Оленівці термобаричну зброю
Категорія
Україна
Дата публікації

Міжнародні експерти попередньо назвали причиною пожежі в Оленівці термобаричну зброю

Міжнародні експерти попередньо назвали причиною пожежі в Оленівці термобаричну зброю
Джерело:  online.ua

Міжнародні експерти, які співпрацюють з Офісом генпрокурора України, у попередніх висновках називають причиною вбивства українських військовополонених в Оленівській колонії термобаричну зброю.

Джерело: генпрокурор Андрій Костін в ефірі телемарафону

Оленівку атакували термобаричною зброєю

Це попередні висновки декількох міжнародних експертів, тобто це беззаперечно не ракетний обстріл — у цьому вони впевнені. Це також підтверджується тією інформацією, яку наразі опрацьовують органи досудового розслідування під процесуальним керівництвом прокурорів Офісу генерального прокурора, - сказав він.

Також він розповів, що в Україні також почали невідкладні слідчі дії щодо пошуку людей, які причетні до трагедії в Оленівці. Проте Костін каже, що це питання складніше.

На мій погляд, пріоритетним зараз є викриття російської пропаганди та дезінформації про можливий підрив цієї будівлі системами HIMARS.

 Що таке термобарична зброя

Термобаричний боєприпас — боєприпас, створений на основі ефекту об'ємного вибуху пилогазових або аерозольних хмар.

Багатьма експертами відноситься до різновиду запалювальної зброї масового ураження, хоча термобаричні боєприпаси прямо не заборонені міжнародними договорами.

Такі боєприпаси також іноді називають «вакуумними», адже вони всмоктують кисень із навколишнього повітря.

Під час вторгнення в Україну 2022 року російські війська застосовували термобаричні бомби для підриву нафтозаводу в Охтирці 28 лютого та під час атаки на Харків 1 березня.

Також ТББ були скинуті на інфраструктуру Чернігова 4 березня 2022 року, про що свідчать численні свідчення очевидців.

Читайте також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?