Міжнародний кримінальний суд оприлюднив звіт про злочини Росії на Донбасі і в Криму
Категорія
Політика
Дата публікації

Міжнародний кримінальний суд оприлюднив звіт про злочини Росії на Донбасі і в Криму

Міжнародний кримінальний суд оприлюднив звіт про злочини Росії на Донбасі і в Криму
Джерело:  online.ua

Міжнародний кримінальний суд в Гаазі завершив формальну експертизу по ситуації в Україні і прийшов до висновку, що Росія здійснювала і продовжує здійснювати військові злочини на Донбасі і в окупованому Криму, за що повинна понести відповідальність. Підсумки попереднього розслідування Офіс прокурора МУС оприлюднив в звіті, в якому оцінена ситуація в Україні та перерахувано військові злочини, які здійснювалися Росією на території України з 21 листопада 2013 року - під час Революції гідності, окупації Криму і війни на Донбасі. У висновку звіту зазначено, що у суду є всі підстави порушити справи по вказаних подій, так як національні слідчі органи України і Росії не діють або не можуть покарати винних. У звіті при цьому підкреслюється, що українська влада надала суду всі відповіді про національні розгляди, а команда російського глави Володимира Путіна не відповіла ні на один запит. Про це повідомляє ONLINE.UA з посиланням на прес-службу МКС.

"У період з 30 квітня 2014 року і далі в контексті збройного конфлікту на сході України були здійснені, щонайменше, такі військові злочини: умисні напади на цивільних осіб та цивільні об'єкти, умисне нанесення ударів по охоронюваним будівлям, умисне вбивство, катування і нелюдське або жорстоке поводження, посягання на людську гідність, згвалтування та інші форми сексуального насильства ", - йдеться в звіті МКС.

Також в документі зазначено, що в окупованому Криму протягом окупації українського півострова тривають вбивства, депортація або насильницьке переміщення населення, ув'язнення або інше жорстоке позбавлення фізичної свободи, тортури, переслідування будь-якої ідентифікованої групи або спільності з політичних мотивів, насильницькі зникнення людей.

"З 26 лютого 2014 року в період, що передував окупації, і в контексті окупації території Криму були здійснені такі злочини: умисне вбивство, катування, посягання на людську гідність, незаконне позбавлення волі, примус охоронюваних осіб до служби в збройних силах ворожої держави, умисне позбавлення охоронюваних осіб прав на справедливе і нормальне судочинство, переміщення окремих частин населення окупованої території за межі цієї території (щодо переміщення яких тримають під вартою в рамках кримінального судочинства осіб і ув'язнених), захоплення майна ворога (в відношенні приватної власності і культурних цінностей) ", - перерахували в МУС злочини Росії проти України в Криму.

У Міжнародному кримінальному суді також підкреслили, що збройний конфлікт з постійним застосуванням важких озброєнь, в тому числі в житлових масивах, на сході України триває вже більше шести років, в результаті чого загинуло щонайменше 3 тисяч цивільних осіб і тисячі отримали поранення. Відзначається, що найбільше число загиблих і поранених було зареєстровано в перший рік конфлікту до початку реалізації Мінських угод про припинення вогню, підписаних в лютому 2015 року, але люди, в тому числі цивільні особи, продовжують отримувати поранення або гинути в результаті як артилерійських обстрілів , так і стрільби з легкої стрілецької зброї.

"Завершивши свою оцінку прийнятності, як вказано вище, Канцелярія не виявила ніяких інших істотних підстав вважати, що розслідування не буде відповідати інтересам правосуддя. Канцелярія продовжить вживати заходів з метою забезпечення сумлінності будь-якого майбутнього розслідування і сподівається на всебічну підтримку всіх зацікавлених сторін. Виконуючи свій мандат незалежним і безстороннім чином, Канцелярія також розраховує на конструктивну взаємодію і співпрацю з урядом України і так само з урядом Російської Федерації, з тим щоб визначити, як найкращим чином забезпечити відправлення правосуддя, виходячи з основоположного принципу доповнюваності дій на національному та міжнародному рівнях ", - підсумували в звіті.

Як відомо, Україна визнала юрисдикцію Міжнародного кримінального суду двома заявами Міністерства закордонних справ відповідно до пункту 3 статті 12 Римського статуту, представленим 17 квітня 2014 з справах Майдану і 8 вересня 2015 щодо злочинів проти людяності та воєнних злочинів, скоєних на території України після 20 лютого 2014 року.

Раніше ONLINE.UA повідомляв, що Міжнародний кримінальний суд в Гаазі погодився розслідувати військові злочини на Донбасі і в Криму.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?