Міжнародні резерви України протягом серпня збільшились майже на 14%
Категорія
Економіка
Дата публікації

Міжнародні резерви України протягом серпня збільшились майже на 14%

НБУ
Міжнародні резерви України

За інформацією НБУ, завдяки зусиллям партнерів, міжнародні резерви України за серпень зросли майже на 14% до 42,3 млрд доларів. 

Головні тези:

  • Міжнародні резерви України зросли майже на 14% протягом серпня, до 42,3 млрд доларів у результаті дії різних факторів, включаючи надходження від партнерів.
  • Операції Нацбанку на валютному ринку також вплинули на зростання міжнародних резервів у серпні, інформація про які представлено в звіті.
  • У 2023 році міжнародні резерви України досягли рекордних 35,9 млрд доларів, що визначається як найбільший обсяг за останні 11 років.
  • Зростання міжнародних резервів викликане надходженнями на користь уряду і виплатами за обслуговування й погашення державного боргу, включаючи сплати МВФ.
  • Переоцінка вартості фінансових інструментів також вплинула на збільшення міжнародних резервів України протягом серпня.

Що відомо про зростання міжнародних резервів України протягом серпня

В НБУ зазначили, що зростанню міжнародних резервів протягом серпня сприяли:

Надходження на користь уряду. На валютні рахунки уряду в Нацбанку надійшло 8 млн 465 тис дол. США, зокрема:

  • від Євросоюзу в межах інструменту Ukraine Facility 4 млрд 552,9 млн дол;

  • від Світового банку 3 млрд 899 млн дол.

Міжнародні резерви України стрімко зросли протягом серпня
Долари

Операції Нацбанку на валютному ринку України. Так, НБУ продав на валютному ринку 2 млрд 695,8 млн дол. та викупив до резервів 0,3 млн дол. Отже, чистий продаж валюти НБУ в серпні становив 2 млрд 695,5 млн дол., зменшившись порівняно з липнем на 18,4%.

У Нацбанку зазначили, що за обслуговування та погашення державного боргу в іноземній валюті виплачено 724,1 млн дол., з яких:

  • обслуговування та погашення боргу перед Світовим банком 266,0 млн дол;

  • виплати, пов’язані із здійсненням правочинів (ОЗДП) 239,9 млн дол;

  • 130,1 млн дол. — виплати за державними деривативами;

  • 88,1 млн дол. — сплата іншим міжнародним кредиторам.

Крім того, Україна сплатила Міжнародному валютному фонду 392,4 млн дол.

У серпні завдяки переоцінці вартість фінансових інструментів збільшилася на 443,0 млн дол.

міжнародні резерви України на 1 серпня 2024 року становили 37,23 мільярда доларів США, таким чином за липень вони скоротилися на 1,8%.

Що відомо про рекордне зростання міжнародних резервів України у 2023 році

За інформацією НБУ, минулого року міжнародні резерви України зросли до 35,9 млрд доларів. Такий обсяг є рекордним за останні 11 років.

На динаміку міжнародних резервів впливали надходження на користь уряду та виплати за обслуговування й погашення державного боргу.

Також 1,3 млрд надійшло від США через трастовий фонд Світового банку, решта надійшли від розміщення валютних облігацій внутрішньої державної позики.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?