Мобілізація не допоможе армії РФ змінити хід війни
Категорія
Україна
Дата публікації

Мобілізація не допоможе армії РФ змінити хід війни

Мобілізація не допоможе армії РФ змінити хід війни
Джерело:  online.ua

Аналітики з Інституту вивчення війни (ISW) впевнені, що навіть мобілізація тисяч чоловіків в РФ не допоможе Кремлю створити нові ефективні бойові підрозділи на заміну втраченим у війні проти України.

Джерело: ISW 

Мобілізація не допоможе Кремлю створити ефективні підрозділи

Аналітики припускають, що частина мобілізованих проходитиме курс бойової підгтовки упродовж 1-2 місяців.

Усі інші мобілізовані матимуть ще менше часу на підготовку.

Серед призваних є багато тих, хто старший 50 років і має серйозні захворювання.

Окрім цього, фахівці, опираючись на відео із соцмереж, які були оприлюднені 24 вересня, зробили висновок, що мобілізовані отримують іржаву стрілецьку зброю, непридатну для служби.

Із ти же роликів також зрозуміло, що призвані чоловіки мають низький моральний дух. Ба більше, вони недисципліновані та некеровані.

При цьому військово-політичне керівництво РФ намагається обмежити права військових РФ, що проходять службу за короткостроковими контрактами.

У підрозділах окупантів на Запорізькому напрямку оголошено, що термін контракту не має значення, а час перебування в зоні бойових дій відтепер залежить від рішення командування, - повідомляють представники Генштабу ЗСУ.

Окрім цього, "часткову" мобілізацію називають причиною затримки відпусток і грошових виплат, що вже призводить до значного погіршення морально-психологічного стану в підрозділах ворога.

При цьому аналітики ISW припускають, що Кремль готується до примусової мобілізації українських військовополонених, що є порушенням Женевської конвенції.

За аналізом інституту, заяви міністра оборони Росії Сергія Шойгу про те, які категорії чоловіків у РФ будуть звільнені від часткової мобілізації, можуть не відповідати намірам чи розпорядженням президента Росії Владіміра Путіна.

Відтак, ISW припускає, що відповідальність за часткову мобілізацію виглядає нерівномірною та складною, що, можливо, сприяє плутанині, дезорганізації та порушенням зобов’язань Шойгу щодо винятків.

На думку експертів, мобілізаційний указ визначає, що суб'єкти Російської Федерації несуть відповідальність за проведення мобілізації, а Міноборони встановлює квоти і терміни їх виконання.

Однак військові комісари, швидше за все, працюють на глав суб’єктів федерації, а не безпосередньо на Міноборони, що робить обох відповідальними за мобілізацію та створює можливу невідповідність між ними та Міноборони.

ISW також припускає, що постійні повідомлення військових комісарів про хаотичну роздачу мобілізаційних повісток свідчать про те, що вони відчувають значний тиск з метою якнайшвидшого проведення мобілізації.

Посади, які обіймає вище російське військове керівництво, продовжують зазнавати ротацій, що вказує на те, що Путін спостерігає системні проблеми як результат особистих помилок вищих підлеглих.

Інститут припускає, російські війська готуються примусово мобілізувати українських військовополонених для війни на боці Росії.

А це є порушенням Женевської конвенції про військовополонених.

Між тим, журналісти видання  "Новая газета" повідомляють, що у російському селі Тюменєво Кемеровської області до армії призвали абсолютно всіх чоловіків.

Зазначається, що загалом було мобілізовано 59 осіб.

Між тим уже три губернатори російських регіонів розкритикували військкомати за те, що мобілізують усіх підряд, навіть тих, хто не підлягає призову. До них приєднався псевдоглава Севастополя.

Першим на те, що військкомати мобілізують громадян, які не підходять під критерії, задані Міністерством оборони, заявив глава Якутії Айсен Ніколаєв. Потім - губернатор Магаданської області Сергій Носов. Після них - "розібратися з тими, кого призвали помилково" зібрався окупаційний "глава" Севастополя Михайло Развозжаєв.

Тепер і губернатор Володимирської області Олександр Авдєєв повідомив, що військкомати "помилково" мобілізували деяких громадян. За його словами, вони мають повернутися додому.

За інформацією видання, також відомі випадки в Саратовській, Волгоградській і Нижегородській областях та Бурятії, коли громадян мобілізували незаконно.

Ба більше, кремлівське керівництво розглядає можливість введення воєнного стану і заборони виїзду чоловіків за кордон, а звернення президента РФ Володимира Путіна до Федеральних зборів 30 вересня буде проведено за аналогією з 2014 роком.

За даними джерел "Верстки" в парламенті РФ, звернення Путіна до Федеральних зборів 30 вересня буде проведено за аналогією з 2014 роком, коли Росія незаконно анексувала Крим.

Це означає, що депутатів і сенаторів, найімовірніше, зберуть у Георгіївській залі Кремля, Путін звернеться до них за підсумками проведених "референдумів" на окупованих територіях, потім має бути підписання "договору" про "приєднання" цих територій. Можливий також варіант, що Путін приїде до Держдуми.

Також зараз у Кремлі обговорюється можливість введення воєнного стану. За словами співрозмовників видання, це станеться в тому випадку, якщо Україна продовжить атакувати так звані "приєднані території", тобто окуповані РФ території України, на яких будуть сфабриковані "референдуми" про приєднання до Росії.

План запровадити воєнний стан два джерела, близькі до Кремля, називали "небажаним, але можливим".

Крім того, за словами одного з них, заборону на виїзд із Росії чоловіків, які підлягають призову, може бути оголошено ще до звернення президента, оскільки влада оцінює потік чоловіків, які виїжджають із країни, як такий, що "викликає тривогу".

Та окрім цього Кремль планує мобілізувати на війну з Україною не тільки росіян, а й громадян самопроголошених "республік" Абхазії та Південної Осетії.

За даними джерела, загалом з Абхазії та Південної Осетії можуть примусово призвати кілька тисяч осіб.

Більшість країн світу вважають Абхазію і Південну Осетію територією Грузії. Росія після війни з Грузією 2008 року офіційно визнала їхню незалежність; адміністрації цих республік контролюються Кремлем.

Читайте також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?