Молдова продовжила контракт із "Газпромом" на п'ять років
Категорія
Економіка
Дата публікації

Молдова продовжила контракт із "Газпромом" на п'ять років

Молдова продовжила контракт із "Газпромом" на п'ять років
Джерело:  online.ua

З 1 листопада до Молдови почнуть постачати російський газ. Під час переговорів віце-прем'єр країни Андрій Спину та голова "Молдовагаз" Вадим Чебан домовилися з представниками "Газпрому" продовжити контракт на п'ять років. При цьому використовуватиметься формула розрахунку ціни, запропонована молдавською стороною. Про це повідомляють у Міністерстві інфраструктури республіки.

Джерело: Мінінфраструктури Молдови

«Сторони домовилися про формулу розрахунку ціни, проведення аудиту заборгованості „Молдовагаз“ та необхідність подальших переговорів для встановлення графіка платежів», — повідомили у відомстві.

Представники російського постачальника "Газпром" наголосили, що контракт продовжили "на взаємовигідних умовах".

Надзвичайний стан у Молдові на тлі ситуації з постачанням газу

Через те, що в газотранспортній мережі країни тиск досяг критичного рівня, молдавський парламент запровадив надзвичайний стан 20 листопада. Через тиждень, за дорученням української РНБО держкомпанія "Оператор ГТС України" надала екстрену допомогу країні, виділивши 15 млн куб. м газу.
До цього в Молдові спостерігався дефіцит газу 16 млн кубометрів, а необхідні обсяги газу в жовтні були покриті на 67%.

“Газпром" пропонує Молдові змінити угоду про вільну торгівлю з ЄС

Нагадаємо, напередодні, за інформацією власних джерел Financial Times, стало відомо, що в обмін на дешевий газ, російський "Газпром" пропонує Молдові змінити свою угоду про вільну торгівлю з ЄС.

"Газпром" також зажадав, щоб Молдова відклала імплементацію правил ЄС, які потребують лібералізації газових ринків та збільшення конкуренції.

За інформацією видання, у Кремлі приймають газове врегулювання економічних відносин із Молдовою лише як елемент ширшого політичного тиску після перемоги на останніх виборах проєвропейськи налаштованої Майї Санду.

Вона здобула перемогу над проросійським політиком Ігорем Додоном. Варто зазначити, що у жовтні 2016 року він заявив про визнання незаконної приналежності окупованого Криму до РФ, що викликало критику з боку українського МЗС.

Під час першої зустрічі з послом України після своєї перемоги у другому турі Санду наголосила на важливості розвитку стратегічного партнерства між країнами та «синхронізації діяльності в контексті процесу європейської інтеграції».

Читайте також:

  • В Міненерго прокоментували газовий тиск РФ на Молдову. Україна наступна.

  • У Байдена попередили про новий план Путіна щодо газу.

  • У Зеленського назвали єдиний спосіб порушити монополію РФ на поставки газу.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?