МОЗ екстрено звернулося до українців - що сталося
Категорія
Україна
Дата публікації

МОЗ екстрено звернулося до українців - що сталося

МОЗ екстрено звернулося до українців - що сталося
Джерело:  online.ua

Очільник Міністрества охорони здоров'я Максим Степанов дав українським громадянам нову важливу обіцянку - він повідомив, що до кінця 2020 року ухвалить антикризові заходи для фінансування психіатричних лікарень на рівні минулого року. Окрім того, міністр звернув увагу на те, що наразі в українських психіатричних лікарнях перебувають майже 22 тисячі осіб з хронічними психічними захворюваннями, які втратили соціальні зв'язки і потребують щоденного догляду. Про це інформує ONLINE.UA з посиланням на брифінг глави МОЗ, який транслювало відомство.

"Психіатрична служба зараз потребує суттєвого реформування, над планом якого і працює МОЗ спільно з Міністерством соціальної політики України. До кінця року МОЗ буде вживати антикризових заходів, щоб психіатричні лікарні не перебували на межі закриття, а були дофінансовані на рівні минулого року", - наголосив Максим Степанов.

Що важливо розуміти, ще в травні поточного року стало офіційно відомо, що спеціалізовані психіатричні лікарні перебувають на межі закриття і звільнення працівників після впровадження другого етапу медреформи - цю інформацію також підтвердив очільник МОЗ.

"Якщо ми говоримо про психіатричну галузь, то на сьогоднішній день з Національною службою охорони здоров'я уклали договори 58 спеціалізованих психіатричних лікарень. Якщо подивитися на той тариф і специфіку організації психіатричної служби, і на те, що з ними сталося після 1 квітня, то їх всіх поставили не просто на грань виживання, вони поставлені на грань повного закриття і звільнення в тому числі медичних працівників", - розповів Максим Степанов.

Окрім того, глава МОЗ звернув увагу українців на те, що чимала частина пацієнтів цих лікарень потребує постійного догляду.

"Це важко хворі наші громадяни, більшість з яких втратили соціальні зв'язки, їх не можна виписувати, не можна просто так закрити лікарні і випустити їх на вулицю, але на сьогоднішній день, коли фінансування за тими затвердженими тарифами і за тією стратегією, яка була введена, поставила їх на грань, що вони отримують, наприклад 15, 12, 20% від минулорічного бюджету", - наголосив глава МОЗ.

Степанов також зазначив, що він та його команда будуть намагатися врятувати ситуацію.

Як повідомляв ONLINE.UA, незабаром в Україні розпочне функціонування система електронних лікарняних листів - важливі деталі можна знайти в нашому матеріалі.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?