МОЗ оновило реєстр ліків, вартість яких підлягає відшкодуванню
Категорія
Україна
Дата публікації

МОЗ оновило реєстр ліків, вартість яких підлягає відшкодуванню

МОЗ оновило реєстр ліків, вартість яких підлягає відшкодуванню
Джерело:  online.ua

З першого дня жовтня набуває чинності оновлений реєстр препаратів, вартість яких підлягає державному відшкодуванню. Йдеться про розширення програми «Доступні ліки». До програми увійшли лікарські засоби, які застосовують у лікуванні таких недуг, як діабет 1 типу, нецукровий діабет, розлади поведінки і психіки, епілепсія.

Джерело: Радіо Свобода

«Пацієнти, які мають ці захворювання, зможуть отримувати необхідні ліки в аптеках безоплатно або з доплатою. Аптекам же вартість цих ліків буде компенсувати держава. У зв’язку з цим ми оновили реєстр ліків, вартість яких підлягає відшкодуванню за програмою державних гарантій медичного обслуговування населення», – йдеться в коментарі першого заступника міністра Олександр Комаріда.

Згідно з інформацією міністерства, відшкодування за придбання ліків пацієнтами ляже на Національну службу охорони здоров’я. За попередніми даними, ліки видаватимуть за електронним рецептом.

Програма «Доступні ліки»

Нагадаємо, програму «Доступні ліки» запровадили навесні 2017 року.

“Механізм роботи програми наступний: держава компенсує вартість лікарського засобу за найнижчою ціною, виробник (дистриб’ютор) якого подав заявку на участь в програмі «Доступні ліки». Саме такий препарат пацієнт отримає безкоштовно. Препарат, ціна на який не перевищує граничну оптово-відпускну ціну, пацієнт може отримати, доплативши лише різницю між розміром відшкодування за упаковку та фактичною ціною препарату» - йдеться у поясненні на сайті МОЗ.

Зазначимо, суму, яка підлягає відшкодуванню з боку держави визначає Кабінет міністрів, відштовхуючись від підрахунків у порівнянні цін на аналогічні міжнародні непатентовані назви.

Коронавірус в Україні

Нагадаємо, вчора в МОЗ виступили з новим прогнозом щодо захворюваності на коронавірус COVID-19 — головний санітарний лікар Ігор Кузін уточнив, що новий пік станеться у листопаді.
За словами посадовці, епідемічна ситуація може погіршитися вже у жовтні у разі стрімкого зростання кількості нових випадків.

Кузін пояснив, що оцінка стосовно точного періоду загострення епідемії вкрай важка, оскільки ситуація може змінитися дуже швидко. Відтягнути пікові навантаження можна завдяки імунізації населення проти інфекції.

Нові дослідження ВООЗ

Всесвітня організація охорони здоров’я знову візьметься за дослідження вірусу SARS-CoV-2, що спровокував світову пандемію. Наразі серед ймовірних версій походження вірусу називають передачу коронавірусу людині від летючих мишей через тварина-посередника. У ВООЗ переконані, що якщо вірус і міг стати витоком з лабораторії, то ця можливість «вкрай малоймовірна».

Читайте також:

  • У МОЗ оголосили про отримання інноваційної техніки для виявлення нових штамів COVID-19.

  • У ВООЗ уточнили причини невизнання російської вакцини Спутнік V.

  • Дослідники назвали нову небезпеку коронавірусу для дітей.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?