У МОЗ оголосили про отримання інноваційної техніки для виявлення нових штамів COVID-19
Категорія
Україна
Дата публікації

У МОЗ оголосили про отримання інноваційної техніки для виявлення нових штамів COVID-19

У МОЗ оголосили про отримання інноваційної техніки для виявлення нових штамів COVID-19
Джерело:  online.ua

У Міністерстві охорони здоров’я виступили із анонсом щодо проведення тестування на нові штами коронавірусу безпосередньо в Україні - раніше це було можливим лише завдяки лабораторіям Всесвітньої організації охорони здоров’я.

Джерело: МОЗ

За офіційними даними, Центр громадського здоров’я отримав обладнання для секвенування зразків, які виявили в українських громадян. Його потужність сягає близько 400 зразків на місяць.

“Переконаний, що наявність лабораторії, яка може проводити секвенування – це питання національної безпеки. Нарешті ми його маємо. Тепер ми оперативно зможемо реагувати на біологічні загрози чітко встановлюючи джерело. До цього часу Україна відправляла свої зразки на секвенування до лабораторій ВООЗ, що займало певний час, тепер зможемо реагувати оперативно”, - цитує пресслужба заяву міністра Віктора Ляшка.

Одночасно з цим передбачається, що лабораторні центри буквально у кожній області України отримають завдяки бюджетним коштам безліч різноманітного обладнання. Зокрема йдеться про:

  • 58 автоматичних станцій пробопідготовки для екстракції РНК (виділення з вірусу для подальшого аналізу);

  • 55 приладів для виявлення збудника (ампліфікації);

  • 4 роботизованих і автоматизованих системи, які в автоматичному режимі забезпечують виконання етапу екстракції РНК та внесення ампліфікаційної суміші з мінімальним залученням фахівців лабораторії.

Коронавірус в Україні

Станом на середину вересня ситуація із захворюваністю в Україні загострюється. У Національній академії наук виступили з негативним прогнозом — статистика щодо хворих буде стійко погіршуватися наступними тижнями.

За висновками експертів, вже до 24 вересня показники добового зростання нових випадків сягатиме 6 тисяч. Така епідемічна ситуація пов’язана перш за все з кількістю свят, теплими днями без жодних опадів, а також низкою інших факторів, що провокувала велику щільність контактів поміж людьми.

Найнебезпечнішим штамом інфекції залишається “Дельта”.

Читайте також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?